Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste MINUNATĂ pentru o țară balcanică: SUA a aprobat ADERAREA sa la NATO

NATO

Senatul american a dat marţi undă verde aderării Muntenegrului la NATO, ca al 29-lea stat, o lărgire a alianţei militare în Balcani susţinută de Donald Trump, dar considerată drept o provocare de către Rusia, transmite AFP.

Senatorii au fost aproape unanimi, cu 97 de voturi pentru, faţă de două contra, ceea ce îl autorizează pe preşedintele american să ratifice adeziunea.

Statele Unite vor deveni astfel a 26-a ţară, din cele 28 membre ale alianţei atlantice, lipsind doar Olanda, unde procedura de ratificare este aproape terminată, conform NATO, şi Spania.

Pentru parlamentarii americani, de la stânga la dreapta, votul a fost dublat de un mesaj către Rusia lui Vladimir Putin. Mai mulţi au amintit că opozanţi ai aderării la NATO, printre care doi ruşi, au fost acuzaţi de autorităţile muntenegrene de a fi plănuit o lovitură de stat în octombrie anul trecut.

Citește și: E OFICIAL: Theresa May A SEMNAT scrisoarea care va declanșa Brexitul - FOTO

"Sunt foarte fericită că campania rusă de dezinformare şi care viza descurajarea muntenegrenilor de a se alătura NATO, a eşuat", şi-a exprimat satisfacţia republicana Susan Collins.

Aderarea "trimite un mesaj de fermitate şi de determinare faţă de Rusia, în timp ce aceasta îşi invadează vecinii şi încearcă să destabilizeze ordinea internaţională", a spus democratul Ben Cardin.

Administraţia Trump susţine procesul.

'Este puternic în interesul Statelor Unite ca aderarea Muntenegrului la NATO să fie ratificată', a subliniat săptămâna trecută secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor politice din Senat.

Mică ţară din vestul Balcanilor, de 620.000 de locuitori, speră să poată participa ca membru drepturi depline la viitorul summit al NATO, organizat pe 25 mai la Bruxelles.

'Participarea Muntenegrului la summitul NATO din luna mai ca membru cu drepturi depline, nu ca observator, va trimite un semnal puternic de unitate transatlantică şi că nicio terţă ţară nu are drept de veto asupra deciziilor NATO', a declarat Tillerson, în scrisoarea sa.

Republicanii Rand Paul şi Mike Lee s-au opus, conform Agerpres.

"Majoritatea americanilor nu ştiu unde se află Muntenegrul pe hartă. Sunteţi dispuşi să vă trimiteţi copii să lupte acolo?", a întrebat în cadrul dezbaterilor Rand Paul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.