Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste URIAȘĂ pentru români: A apărut aplicația care te avertizează ÎNAINTE de producerea cutremurului

cutremur

Specialiştii de la fizica pământului au pus la punct, pe model japonez, un sistem de alertare a cutremurelor. Iar românii au părut foarte interesați, în condițiile în care în ultimele 48 de ore s-au înregistrat 6 seisme în Vrancea şi Buzău. Cel mai recent s-a produs miercuri dimineaţă şi a avut 4,9 pe Richter. Specialiştii spun că "rafala seismică" de-acum nu ar trebui să ne îngrijoreze.

La ora 5 şi 32 de minute 4 mii de români au primit pe telefon o alertă. Astfel au aflat că s-a înregistrat un cutremur de 4,9 pe scară Richter. Ceea ce nu arată telefonul însă este că toţi aceşti oameni au ştiut cu aproape 30 de secunde înainte ce urmează să se întâmple. Atenţie, nu este recomandată persoanelor instabile emoţional, care pot avea reacţii necontrolate în caz de dezastre naturale.

Citește și: Ministrul Educației, propunere în cazul orei de educație fizică: 'E văzută ca un atac la persoană'

Alertarea este cu atât mai rapidă cu cât seismul este mai de suprafaţă şi, evident, cu cât locuieşti într-o zona mai îndepărtată de cea seismică.

Staţiile înregistrează imediat prima undă care are 25% din energia seismului. Alarma se da imediat, înainte că cea de-a două undă, mult mai puternică, să lovească.

Cei cu “sânge rece” o pot găsi pe o aplicaţie de mesagerie. Odată instalată, îţi poţi alege inclusiv intensitatea cutremurului de care vrei să fii înştiinţat. Ar fi putut fi folosită inclusiv de marii furnizori de gaz sau de instituţiile publice că să ia măsuri înainte că o undă puternică să lovească dar, spun specialiştii de la fizică pământului, nici unii, nici alţii nu s-au arătat interesaţi.

Citește și: Fost ministru de finanţe, AVERTISMENT dur: 'Plata salariilor este ÎN PERICOL'

Pe de altă parte, investitorii români se arată interesaţi de tehnologia japozenilor care au inventat un sistem de consolidare antiseismică montată la baza clădirilor. Vor să cumpere patentul şi să îl producă în România, anunță Stirileprotv.ro.

Dacă intenţia va deveni realitate, sistemul ar costa aproximativ 250 de mii de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.