Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti alarmante despre Coreea de Nord: Ce s-a observat pe imaginile din satelit

peninsula coreea

Noi imagini cu principalul complex nuclear din Coreea de Nord arată că Phenianul pare să fi produs pentru programul său de armament mai mult plutoniu decât se estima până acum, relatează site-ul '38 North', în contextul în care ambiţiile militare ale regimului comunist amplifică tensiunea în regiune, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Acest site, care este specializat în Coreea de Nord şi care aparţine de Universitatea Johns Hopkins din Washington, a relatat vineri că imagini termice de la centrul nuclear Yongbyon lasă de înţeles că Phenianul a retratat bare de combustibil de cel puţin două ori ori, în septembrie 2016 şi în iunie 2017.

Vezi şi: Ministrul Justiţiei, ANUNŢ despre arhiva SIPA: Victorie în instanţă

"Aparent au avut loc ce puţin două campanii nedeclarate de retratare pentru a produce o cantitate nedeterminată de plutoniu, ce ar putea spori rezervele de arme nucleare ale Coreii de Nord", conform '38 North'. 

Coreea de Nord a dezactivat reactorul Yongbyon în 2007 în cadrul unui acord de dezarmare pentru ajutor umanitar. Însă Phenianul a început lucrări de renovare a complexului după cel de-al treilea său test nuclear în 2013. 

O creştere a activităţii termice a fost de asemenea dezvăluită în uzina de îmbogăţire a uraniului la acest complex, însă fără să se poată stabili cauza. Cercetătorii estimează de asemenea că acest centru nu ar produce tritium, una din componentele cheie pentru fabricarea de bombe termonucleare.

Vezi și: Mesaj în noapte al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu privire la Episcopul acuzat de relații homosexuale

De la venirea la putere a lui Kim Jong-Un la sfârşitul lui 2011, Coreea de Nord şi-a accelerat considerabil dezvoltarea programelor sale nucleare şi balistice, interzise totuşi de comunitatea internaţională. 

Coreea de Nord a realizat cinci teste nucleare din 2006, dintre care două din ianuarie 2016, iar la sfârşitul lunii iulie a testat, în premieră, o rachetă intercontinentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.