Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti proaste pentru infractori: Adevăratul efect al deciziei CCR asupra relaţiei DNA-SRI

sri dna

În urmă cu două săptămâni, Curtea Constituţională a luat o decizie care desfiinţează practic relaţia DNA-SRI. Potrivit judecătorilor constituţionali, faptul că serviciile secrete realizează interceptările din dosare penale contravine legii fundamentale. Pentru că motivarea nu a fost încă publicată, hotărârea CCR a generat numeroase speculaţii cu privire la efectele acesteia asupra dosarelor în curs şi chiar a celor în care s-au pronunţat deja sentinţe definitive.

Deşi s-a spus inclusiv că infractorii condamnaţi sau trimişi în judecată vor putea invoca decizia CCR pentru a elimina probe din dosarele trimise în judecată (incerceptări realizate de SRI) sau pentru a cere revizuiri, surse de la CCR au explicat, pentru stiripesurse.ro, că hotărârea se va aplica doar pentru viitoare cauze. Explicaţia este întărită şi de decizia CCR de joi, 3 martie, prin care s-a exclus posibilitatea revizuirii hotărârilor judecătoreşti definitive  care s-au întemeiat pe prevederi declarate ulterior necontituţionale (excepţie face strict cauza pentru care a fost sesizată CCR).

Deşi nu a dorit să facă un comentariu prea amplu pe acest subiect înainte de publicarea motivării, Laura Codruţa Kovesi nu s-a arătat foarte îngrijorată în legătură cu efectul deciziei CCR asupra anchetelor DNA. Aceasta a precizat doar că activitatea de interceptare efectuată de SRI va trebui mutată total la deja existentul serviciu intern al DNA. Astfel, cel mai probabil, mai mulţi ofiţeri SRI vor fi transferaţi la poliţia judiciară a DNA.

Pe acelaşi subiect:

SRI primește o lovitură năucitoare de la Curtea Constitutionala

Kovesi, prima reacţie la decizia CCR care desfiinţează colaborarea DNA-SRI

Şeful DIICOT, despre decizia CCR care interzice interceptările SRI în dosare penale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.