Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti proaste pentru monarhişti: 'Asistăm la sfârşitul monarhiei. Se formează a treia republică'

dragnea margareta

Principesa Margareta, custodele Coroanei Române, a avut joi, 16 iunie, o întâlnire cu Liviu Dragnea. La finalul discuţiilor, preşedintele PSD a anunţat că se pregăteşte un nou cadru legal, prin care Casa Regală să aibă statut de instituţie publică. Mutarea a fost anticipată încă de la începutul anului de Alexandru Muraru, fratele geamăn al consilierului prezidenţial Andrei Muraru, care propunea modelul muntenegran de recunoaştere oficială a Casei Regale.

O reinstituţionalizare în republică a Casei Regale nu este văzută cu ochi buni de jurnalistul şi scriitorul Marius Ghilezan, unul dintre cei mai cunoscuţi monarhişti români. Acesta este de părere că asistăm la sfârşitul ideii de monarhie în România, iar Casa Regală transferă propria legitimitate istorică asupra unei republici căreia îi lipseşte tocmai acest lucru.

"Acest lucru l-am semnalat încă din iarnă, când Alexandru Muraru a publicat în revista Timpul un articol despre nevoia de a instituţionaliza Casa Regală, ca o entitate a statului român. Nu este o surpriză declaraţia domnului preşedinte Liviu Dragnea de astăzi. Asistăm la sfârşitul monarhiei şi trecerea la o nouă etapă. Se formează astfel a treia republică, prin care Casa Regală îşi transferă din legitimitate, din prestigiu şi notorietate către republică. Prin acest agreement, de câştigat nu are decât republica, iar monarhiştii nu vor avea decât să poarte diplome, insigne şi medalii. Odată cu moartea Regelui, se va termina acest vis frumos al celor 80 de ani de domnie monarhică. Problema cea mai mare va fi cu cei 25% care erau pro-monarhici. Nu ştiu unde se vor regăsi în acest aranjament", a declarat Marius Ghilezan, pentru stiripesurse.ro.

Vezi şi: Liviu Dragnea, întâlnire cu Principesa Margareta. Ce au discutat

Faptul că negocierile se duc prin intermediul PSD se datorează doar faptului că Liviu Dragnea şi-a arătat disponibilitatea, mai afirmă jurnalistul. Acesta remarcă şi faptul că o instituţionalizare a Casei Regale s-ar putea face doar cu modificarea Constituţiei, pentru care este nevoie de o majoritate de două treimi în Parlament. De altfel, Dragnea a şi anunţat că va discuta această chestiune cu toate forţele politice.

"Eu am atras atenţia că reprezentanţii Casei Regale doresc să aibă o instituţionalizare, în sensul creării unei instituţii noi, care să fie în subordinea Guvernului sau a Parlamentului. Eu cred că ar trebui modificată şi Constituţia. Aici va fi o problemă cu ce va zice Curtea Constituţională. Doar printr-o lege nu cred că e suficient. Liviu Dragnea a anunţat că se va consulta şi cu celelalte partide parlamentare, şi cu cele din opoziţie. Pentru modificarea Constituţiei e nevoie de două treimi. Prin modificarea Constituţiei se consfinţeşte pe termen lung această alianţă de conjunctură prin care cheltuielile legate de Casa Regală vor fi preluate de bugetul public. Muraru a şi anunţat că se doreşte un buget de 3-4 milioane de euro pe an", mai spune Marius Ghilezan.

Jurnalistul monarhist este de părere că instituţionalizarea Casei Regale în regimul republican va genera un conflict între monarhişti (cei care susţin ideea de monarhie) şi regalişti (cei care sunt fideli familiei regale). Deocamdată, nu există nicio confirmare că Regele Mihai susţine o asemenea manevră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.