Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti proaste pentru români: Elveţia pregăteşte referendum anti-UE

Truther.org
elvetia, ISIS

Partidul Popular Elveţian (SVP, de dreapta - n.r.) a decis sâmbătă să lanseze un referendum pentru a pune capăt acordului cu UE privind libera circulaţie a persoanelor, cu scopul de a reduce imigraţia, informează DPA.

Iniţiativa vine după ce parlamentul elveţian a optat în urmă cu câţiva ani pentru o lege a imigraţiei mai moderată în loc de stabilirea de cote pentru eliberarea de permise de muncă, spre marea dezamăgire a SVP.

Vezi şi: EXCLUSIV - Probleme cu moţiunea de cenzură: Voturi în plus pe care nu le poate explica nimeni/ VIDEO

"Putem încetini şi direcţiona afluxul necontrolat de imigranţi doar dacă strângem frâiele şi ne luăm propriile decizii despre cine poate munci şi trăi în Elveţia şi cine trebuie să plece", a declarat Marco Chiesa, parlamentar SVP, la o reuniune a partidului desfăşurată la Lausen, în apropiere de Basel. 

Însă ar putea trece ani buni până când cetăţenii elveţieni ar putea vota la referendumul lansat de SVP, împreună cu Campania pentru o Elveţie Independentă şi Neutră (AUNS), un grup de lobby conservator, remarcă DPA, menţionând că iniţiatorii trebuie mai întâi să strângă 100.000 de semnături. Apoi, guvernul poate aştepta doi ani până la stabilirea datei votului. 

Totuşi, chiar şi pregătirile pentru referendum şi dezbaterea publică pot crea un impuls politic, consideră directorul executiv al AUNS, Werner Gartenmann. Înaintea referendumurilor precedente, "nu a fost deloc neobişnuit ca simpla strângere de semnături să pună o oarecare presiune pe guvern", a declarat el pentru DPA.

Vezi şi: STIRIPESURSE.RO, în topul brandurilor media realizat de Reuters Institute

Într-un referendum din 2014, susţinut de SVP, o majoritate redusă de alegători au cerut restricţii mai dure asupra imigraţiei, însă în cele din urmă parlamentul a adoptat o variantă mai moderată a legislaţiei pentru a nu încălca acordul de liberă circulaţie cu UE. Elveţia nu face parte din Uniunea Europeană, dar a încheiat în 2002 un acord de liberă circulaţie cu blocul comunitar. 

O persoană din patru din Elveţia este deţinătoare a unui paşaport străin. Peste 80% dintre străinii din această ţară sunt europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.