Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședinte PNL, solicitare pentru Dacian Cioloș

pnl

Vicepresedintele PNL pentru regiunea nord-est, Ioan Balan, considera ca premierul Dacian Ciolos ar trebui sa trimita în Parlament un proiect de buget radical modificat fata de ceea ce a propus Guvernul Victor Ponta si sa înceapa reforme si investitii, transmite Mediafax.

Deputatul de Suceava Ioan Balan a afirmat, într-un comunicat de presa, ca se detaseaza de cei care îi cer premierului Dacian Ciolos sa trimita de urgenta proiectul de buget al lui Victor Ponta în Parlament, sub argumentul ca este bun asa cum a fost construit, pentru ca ar da satisfactie "baronilor PSD", dar si fostului premier.

"Domnul prim-ministru Ciolos sa aiba grija si sa nu cada în capcanele întinse de PSD si sa trimita Parlamentului bugetul pentru 2016 asa cum a fost construit de Ponta. Ar da satisfactie atât baronilor PSD, cât si fostului prim-ministru, care de când a plecat de la Palatul Victoria s-a transformat în postac-sef pe retelele de socializare si nu stie cum sa mai minta despre marile realizari ale socialismului românesc", a apreciat deputatul liberal.

El a sustinut ca asteptarile de la Dacian Ciolos si de la echipa sa de specialisti sunt uriase, mai ales în ceea ce priveste utilizarea rationala a resurselor bugetare si în începerea investitiilor publice, considerând ca ar fi cel mai bine ca, înainte de finalizarea proiectului legii bugetului de stat, Guvernul sa faca publice toate datele privind executia bugetara pe ultimii ani sau macar pe anul 2015.

"Românii trebuie sa stie ce a facut Ponta cu banii lor în ultimii ani, unde s-au dus banii din zecile de taxe care i-au sugrumat! Românii pot afla astfel de ce în România se darâma autostrazi în loc sa se construiasca, de ce nu s-au mai facut investitii publice de aproape patru ani, de ce unele comunitati locale nu au bani nici pentru cheltuieli curente, iar altele planteaza panselute de Craciun", a mentionat Ioan Balan.

Totodata, vicepresedintele liberal a spus ca premierul îi inspira mare încredere ca Guvernul poate initia reforme pe care partidele politice le-au tot amânat, dar a adaugat ca se abtine sa faca aprecieri în baza unor vorbe frumoase sau CV-uri, ci dupa faptele fiecaruia.

"Ma bucur ca vorbeste despre distribuirea banilor de la Guvern doar pentru obiective de modernizare si pentru sprijinirea colectivitatilor locale aflate în dificultate. Solicitarea mea de a nu se grabi cu bugetul vine tocmai în acest sens! Primele semne de schimbare vor trebui sa vina chiar cu bugetul pentru anul 2016", a precizat Ioan Balan.

Deputatul liberal a spus ca are asteptari de la acest Guvern pentru stimularea investitiilor publice si private în Moldova.

"Nici nu mai stiu de când am început sa reclam necesitatea unor investitii în transporturi care sa lege Bucovina de Bucuresti. Nici nu stiu câte apeluri nu am facut în ultimii opt ani la stimularea investitiilor publice si private la noi în Moldova, unde somajul este cel mai mare, unde oamenii, din disperare ca nu au unde sa munceasca, au luat calea strainatatii. Sunt printre cei care m-am zbatut ca scolile si spitalele bucovinene sa simta ca am trecut la democratie si economie de piata", a spus Balan.

El a subliniat ca numai prin regândirea si reformarea bugetului pentru anul viitor poate fi dat semnalul ca lucrurile se vor schimba în bine.

Guvernul a definit o structura a calendarului pentru aprobarea bugetului de stat pentru 2016, astfel ca, potrivit estimarilor Executivului, acesta va putea intra în procedura de vot final în Parlament în jurul datei de 15 decembrie.

"S-a definit o structura standard a acestui calendar si încercam sa o respectam. În perioada imediat urmatoare, ordonatorii de credite îsi vor completa anexele, undeva spre sfârsitul saptamânii vom avea si liniile de ordonatori secundari si tertiari completate pentru a avea structura defalcata a bugetului pe 2016. Aceste lucruri ar trebui finalizate undeva spre 2 decembrie, cel târziu 5 decembrie cu acordul si prin întelegerea acestor elemente si prin acceptul acestor elemente la Ministerul de Finante", declara, miercuri, purtatorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

El preciza ca nu crede ca proiectul bugetului de stat va putea sta în consultari publice mai târziu de 10-11 decembrie, pentru ca se va intra în criza de timp.

"Din 5 decembrie, cel târziu, bugetul complet detaliat va fi supus unei consultari publice, asadar va fi prezentat la nivelul Ministerului de Finante pentru o consultare publica. Nu cred ca vom reusi sa stam în consultare publica mai mult de o saptamâna, pentru ca intram în criza de timp si intentia initiala este sa avem bugetul aprobat undeva în jurul datei de 15 decembrie, asadar va ramâne în consultare publica pâna în 10-11 decembrie, când va fi aprobat în Guvern si va fi putea fi transmis Parlamentului pentru a intra în dezbaterile parlamentare din comisiile de specialitate. Dupa dezbaterile din comisii, va ajunge în comisia de buget-finante cu amendamentele pe care sa vedem în ce masura deputatii si senatorii le vor prezenta, amendamentele vor intra în comisia de analiza în comisia de buget-finante, va intra apoi în vot final în jurul datei de 15 decembrie, estimam noi", arata Dan Suciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.