Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul lui Dacian Cioloş, precizări importante în caz de seism puternic

vasile dancu

Unitatea mesajului în cazul producerii unui seism este foarte importantă şi trebuie să se înţeleagă la nivelul autorităţilor faptul că nu se poate comunica "pe mai multe voci", a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, luni, la Radio România Actualităţi. "Mesajul, conform Strategiei naţionale de răspuns la seism, şi unitatea mesajului, care este foarte importantă, se stabilesc la nivelul Cancelariei prim-ministrului şi există principiul vocii unice în asemenea situaţii. Din păcate, sigur că spaima, poate apropierea electorală, îi face pe mulţi oameni să vorbească despre asta. Ştim că este un subiect la modă şi este uşor să fii preluat de mass-media, însă, conform datelor, a vocilor autorizate, (...) în ultimii ani, am avut o foarte bună pregătire, mai ales în teritoriu", a spus Vasile Dîncu, întrebat cât de pregătite sunt autorităţile în cazul producerii unui cutremur, în condiţiile în care recent au fost exprimate temeri în acest sens de către şeful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea.

Vasile Dîncu a subliniat că este important ca autorităţile să lucreze în echipă. "Contează foarte mult şi modul cum se acţionează în echipă. Sper că lumea va înţelege că nu putem (...) să comunicăm cu populaţia pe mai multe voci, pentru că populaţia trebuie să ştie adevărul, să fie pregătită. Dar trebuie comunicat un singur tip de mesaj, pentru ca să ne putem coordona eforturile", a explicat Dîncu. Vicepremierul a punctat că autorităţile sunt pregătite pentru cazul producerii unui cutremur. "Noi suntem pregătiţi pentru o asemenea situaţie, autorităţile au reuşit să facă un plan foarte precis, inclusiv de răspuns la situaţia de cutremur, dar evident niciodată nu ştii toate condiţiile unui asemenea tip de catastrofă. (...) Am auzit vorbindu-se în mass-media despre nişte aberaţii că nu ar exista planuri de acţiune. Există scenarii făcute pentru fiecare zonă de risc seismic din Bucureşti, pentru fiecare zonă din ţară, în funcţie de magnitudinea seismului", a precizat Dîncu.

El a adăugat că este necesară continuarea programelor de dotare a autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de risc. "Avem un program important pentru viitor în ceea ce priveşte riscul seismic, în primul rând un program de dotare. Acum se termină un proiect european de 37 de milioane de euro, un proiect pe care IGSU şi DSU îl desfăşoară, se numeşte programul RO-RISK, în care (...) se evaluează efectiv (...) cât de pregătită este populaţia pentru o asemenea situaţie. (...) În perioada 2014 - 2020, suma pe care România o are alocată pentru acest lucru, pentru situaţii de risc, este de 520 de milioane de euro, e suma maximă pe care am putea să o luăm", a spus Dîncu. Potrivit acestuia, unele echipamente sunt vechi de 20 de ani. "Încă avem o dotare care este în majoritatea ei mai veche de 20 de ani. Până în 2020, în bugetul de stat avem programat minimum 30 de milioane de euro (...) pentru a continua nivelul de dotare", a afirmat Dîncu, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.