Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedinte USR, dezvăluiri de culise: 'Nu vreau să întreţin zvonurile conspiraţioniste, dar...'

telegrafonline.ro
stelian cristian ion

Deputatul USR Stelian-Cristian Ion, reprezentat al aripii conservatoare a partidului, relatează într-un interviu pentru stiripesurse.ro cum s-a ajuns la demisia lui Nicușor Dan din formațiunea pe care a fondat-o. Stelian-Cristian Ion, ales vicepreședinte al USR la congresul de la Cluj, este unul dintre cei cinci deputați ai partidului care au votat în favoarea inițiativei de revizuire a Constituției propusă de Coaliția pentru Familie.

Vezi și: Nicuşor Dan explică DEMISIA din USR: 'Ţine de onoare'/ VIDEO

Vezi și: Reuniune de URGENȚĂ în USR: Se pune la cale întoarcerea lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat că demisionează din USR, în urma deciziei luate de conducerea colectivă a partidului de a se poziționa împotriva referendumului pentru familie. Fondatorul USR consideră că o asemenea poziție tranșantă îi transformă pe conservatorii din partid în membrii de mâna a doua. Totuși, Nicușor Dan s-a arătat dispus să revină în partid dacă se va renunța la poziția tranșantă pe această temă.

Reporter: - Sunteți de acord cu gestul lui Nicușor Dan? Vă simțiți un membru de mâna a doua, așa cum spunea el?

Stelian-Cristian Ion: - Eu sper să se revină asupra acestei situaţii, în sensul de a se convoca Comitetul Politic şi de a se reveni asupra deciziei de aseară. Eram într-un echilibru care ne făcea să ne continuăm lucrul bine unii alături de ceilalţi. În niciun caz nu mă simt un membru sau un parlamentar de mâna a doua. E o exprimare greşită. Dar cumva, printr-o poziţionare de genul acesta, se poate considera că cei care au o anumită orientare mai conservatoare sunt lăsaţi în off-side de partid şi nu cred că e ok. Avem atâtea altele de discutat încât nu are sens să se recurgă la aşa ceva. Chiar cred că e o greşeală o poziţionare de genul ăsta, pentru că ne dorim o extindere către întreaga Românie şi trebuie să ţinem cont de realităţile actuale.

Reporter: - Adică partidul nu ar trebui să se poziționeze în nișa progresistă?

Stelian Cristian Ion: - Nu aş vrea să ne blocăm într-o astfel de nişă, foarte îngustă la ora actuală cred. Subiectul în sine, referendumul sau modificarea Constituţiei, nu ar trebui să conducă la demisii, însă traiectoria partidului e o altă chestiune. Când vezi că te îndrepţi înspre o zonă gri sau o zonă de umbră din care e posibil să nu mai ieşi mulţi ani de zile, cred că e o decizie greşită. Dar nimic nu e ireparabil, din ce am văzut eu astăzi. Ştiam de acestă decizie de demisie, dar nu ştiam de nuanţe. Din ce am văzut eu, există posibilitatea unei reveniri asupra deciziei, ceea ce mă bucură foarte mult.

Reporter: Sunteți unul dintre parlamentarii conservatori ai USR. După votul pe revizuirea Constituției ați fost criticat ce puțin pe Facebook...

Stelian-Cristian Ion: - Aş vrea să nuanţez şi cu privire la latura mea conservatoare sau a colegilor. Eu, spre exemplu, susţin parteneriatul civil crezând realmente că ar putea rezova problema minorităţilor sexuale. Cred că au nevoie de protecţie juridică. E o idee bună de promovat chiar de USR. Aşa că lucrurile nu sunt chiar atât de clare cu conservatorii şi progresiştii. Avem opinii nuanţate şi putem să găsim soluţiile cele mai potrivite astfel încât să se simtă toţi cetăţenii respectaţi şi ocrotiţi. Chiar şi cei care au alte orientări sexuale. Ne-am asumat votul din Camera Deputaților. Când intri în politică trebuie să-ţi asumi că nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea. Eu am încercat să explic cu argumente cui a avut răbdarea să asculte şi să înţeleagă de ce am votat aşa. Sunt de acord şi înţeleg şi argumentele celorlalţi, dar nu există unaninimitate. În societate, în democraţie nu există unanimitate şi eu cred că e un lucru bun că nu există.

Reporter: De ce s-a insistat acum pe adoptarea unei poziții tranșante a USR pe tema referendumului?

Stelian-Cristian Ion: - Insistenţa pe poziţionarea asta vine din faptul că se apropie votul la Senat. Vom vedea cum vor vota colegii noştri, dar cred că însuşi votul care va urma va putea să arate o radiografie a situaţiei din USR. Nu trebuia o poziţionare explicită, ci putea să fie una care să rezulte din simplul vot, cum s-a întâmplat şi la Camera Deputaţilor, unde majoritatea a votat într-o anumită direcţie. Cred că ăsta a fost motivul pentru care s-a pus acum rapid, s-a forţat un pic. Bine, nu vreau să întreţin zvonurile conspiraţioniste că s-ar fi încercat prin treaba asta înlăturarea preşedintelui, dar sunt unii care consideră aşa. E o temă pe care s-a marjat foarte mult, mai ales aflând de poziţionarea lui Nicuşor Dan pe chestiunea asta, în sensul că îşi va da demisia dacă Biroul Naţional va decide în sensul unei poziţionări explice.Ccred că a putut fi şi o astfel de forţare.

Reporter: - Este la mijloc și conflictul dintre taberele pro și anti Cioloș?

Stelian-Cristian Ion: - Aici e o chestie foarte interesantă de observat. Partea asta de susţinători ai Platformei România 100 se fac că nu s-au poziţionat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.