Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: În 2018 să ne asumăm un proiect comun cu Republica Moldova

victor negrescu

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a propus, luni, ca anul 2018, în contextul marcării Centenarului Marii Unirii, să fie şi anul asumării unui proiect comun, acela de a convinge partenerii europeni să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova. "Eu nu cred că putem privi Centenarul în absenţa discuţiei şi despre viitorul european al R. Moldova şi al preşedinţiei României a Consiliului. (...) Eu cred că o perspectivă de viitor pentru toţi ar putea fi aceea ca, într-adevăr, 2018 să fie momentul în care ne asumăm un proiect comun, acela de a convinge partenerii europeni să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova. Cred că se poate face acest lucru, mai ales dacă cuplăm 2018 cu începutul lui 2019 când avem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene", a precizat el în cadrul mesei rotunde "România şi Republica Moldova în contextul Centenarului" organizată de Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României.

Negrescu a apreciat că proiectul integrării europene pentru Republica Moldova poate constitui o dimensiune care să ofere Centenarului vizibilitatea necesară. "Dacă vrem să ne gândim la Centenar ca la un moment de cotitură sau un moment de viitor, trebuie să avem leadership şi să profităm de oportunităţi. Oportunitatea o avem. Ideea este: avem curajul să venim cu un nou proiect? Cred că proiectul integrării europene poate fi această dimensiune care să ofere centenarului vizibilitatea necesară, pentru că nu trebuie să vă ascund acest lucru: şi alte state serbează în acest an centenarul şi îşi asumă foarte vizibil ideile şi gândurile la nivel european. Chiar la Roma, unde am fost recent, au fost state, inclusiv Finlanda, care şi-au promovat viziunea despre viitorul ţării lor, acolo, în context european, dar şi în contextul anumitor interese geo-politice", a adăugat Negrescu, care este şi profesor la Şcoala Politică de Ştiinţe Politice şi Administrative, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană.

Negrescu, unul dintre europarlamentarii care are un birou de reprezentare la Chişinău, a mai reamintit şi sprijinul de care a beneficiat România în vederea aderării la UE. "Dacă anumite ţări: România, cu sprijinul unor ţări din vest - Franţa, Marea Britanie - a intrat în Uniunea Europeană; Bulgaria - cu sprijinul Germaniei; Croaţia - cu sprijinul Germaniei, de ce România nu poate deveni un curator pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, profitând de centenar şi profitând de ceea ce are de oferit această zonă a Europei", a spus el.

Victor Negrescu a apreciat pe de altă parte că prezenţa susţinerii româneşti nu este suficient simţită în comunităţile româneşti din R. Moldova. "Această participare, această prezenţă, în contextul actual, a României în R. Moldova este puţin cunoscută. Dacă îi întrebi pe tineri despre un proiect finanţat de România în R Moldova din păcate nu vor putea da foarte multe exemple. De altfel, şi proiecte finanţate de Uniunea Europeană nu vor putea da foarte multe exemple, deşi sunt nenumărate. Aici menţionez dificultatea în a-şi face simţită prezenţa România - la 99 de ani de la Marea Unire - în comunităţile româneşti de acolo", a mai spus el, conform Agerpres. Peste 40 de studenţi de la universităţi din Republica Moldova au participat, luni, la Bucureşti, la masa rotundă cu tema "România şi Republica Moldova în contextul Centenarului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.