Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: România trebuie să aibă o strategie consolidată privind Brexit

rfi.fr
Brexit

România trebuie să aibă o strategie consolidată privind Brexit, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a prezidat, marţi, reuniunea grupului de lucru interministerial în domeniu.

La întâlnirea ce a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe au participat reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere şi ai Parlamentului. De asemenea, la discuţii a luat parte consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, informează un comunicat al MAE .

Victor Negrescu a reamintit că obiectivele de negociere ale României sunt centrate, cu prioritate, pe protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie şi pe salvgardarea prevederilor bugetare europene aferente Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune corespunzătoare Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, arată sursa citată.

"Dorinţa noastră de a creşte transparenţa, de a genera un consens politic şi de a implica cât mai mulţi actori în elaborarea poziţiilor României privind Brexit a generat foarte multe idei constructive. Am decis astfel să lucrăm la o nouă strategie a României privind Brexit, să intensificăm dialogul cu românii care trăiesc în Marea Britanie şi să dezvoltăm o acţiune comercială împreună cu instituţiile abilitate şi mediul de afaceri", a declarat ministrul delegat, citat în comunicat.

Negrescu a subliniat faptul că activitatea grupului de lucru s-a amplificat după iniţierea, la 17 iulie, a unei noi runde de negocieri privind condiţiile ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar.

El a evidenţiat că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se desfăşoară "pe principiul coeziunii şi solidarităţii, ceea ce înseamnă că acordul va trebui să reflecte interesele tuturor celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene".

"Drepturile cetăţenilor români şi ale familiilor acestora trebuie să fie aceleaşi ca drepturile de care vor beneficia toţi cetăţenii europeni', a accentuat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Grupul de lucru interministerial privind Brexit funcţionează în baza Memorandumului pentru constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României şi urmărirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, adoptat în şedinţa de Guvern din data de 22 martie. Acesta îşi desfăşoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

Principalul obiectiv este de a asigura participarea eficientă a României la procesul de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Grupul de lucru se reuneşte periodic şi este compus din reprezentanţi la nivel de secretar de stat cu atribuţii în domeniul afacerilor europene, ai ministerelor şi ai altor instituţii de specialitate care gestionează problematicile vizate de negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.