Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: 'Vom crește capacitatea operațională a Reprezentanței Permanente la Bruxelles'

Victor NEGRESCU

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit marţi, 22 august 2017, cu personalul diplomatic al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

În cadrul reuniunii organizate la propunerea premierului Mihai Tudose, Victor Negrescu a subliniat că perspectiva exercitării pentru prima dată, de către România, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, reprezintă o provocare majoră, dar şi o excelentă oportunitate pentru ţara noastră. „Președinția va necesita o mobilizare fără precedent a resurselor noastre, iar rolul Reprezentanței Permanente a României va fi unul major. Calitatea unei Președinții este dată, în mare măsură de calitatea specialiștilor care sunt implicați. Sub acest aspect, punem un accent deosebit pe programul de formare şi perfecţionare a echipelor de specialişti, atât în ceea ce priveşte aspectele generale, legate de procedurile decizionale de la nivelul Consiliului, abilităţile de negociere şi comunicare şi respectiv abilităţile lingvistice, cât şi în ceea ce priveşte perfecţionarea în domeniul de specialitate. De asemenea, vom crește capacitatea operațională a Reprezentanței prin detașarea de noi experți“, a declarat Victor Negrescu, care coordonează amplul proces de evaluare a activității pe care o desfăşoară personalul Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles.

Alte subiecte abordate s-au referit la dialogul cu instituțiile europene – Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul Regiunilor, în scopul identificării unor modalități de eficientizare a cooperării cu acestea, precum și necesitatea intensificării colaborării cu Finlanda și Croația, partenerii din trio-ul de Președinții. „Suntem conștienți că asumăm Președinția într-un context deosebit de dificil. Cunoaștem o parte din provocări, Brexit, perspectivele financiare multianuale, gestionarea migrației, dar evoluția lor necesită o permanentă capacitate de adaptare. În luna septembrie vom avea prima întâlnire oficială cu Finlanda și Croația, iar în paralel purtăm discuții și cu Austria, având în vedere că vom prelua de la această țară o mare parte a agendei legislative europene“, a subliniat Victor Negrescu.

La întâlnirea de la Palatul Victoria, prezidată de către viceprim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu, au mai participat Grațiela Leocadia Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, Tudorel Toader, ministrul Justiției, Liviu-Marian Pop, ministrul Educației Naționale, Alexandru-Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Marius-Alexandru Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florian-Dorel Bodog, ministrul Sănătății, respectiv Adriana-Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor.

România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului UE (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru.

De asemenea, Președinția Consiliului UE conduce negocierile a sute de dosare legislative, organizează întâlniri cu Parlamentul European, alte întâlniri formale la toate nivelele. Conform uzanțelor, pe perioada mandatului său, Președinția Consiliului UE va organiza în România evenimente, posibile Summit-uri, reuniuni informale ale Consiliului UE, întâlniri ale înalților funcționari și ale experților din statele membre UE, conferințe și seminarii. În România, Consiliului Național de Pregătire și Exercitare a Președinției României la Consiliul UE este organismul interministerial care asigură, sub conducerea Prim-ministrului României, orientarea strategică a programului de pregătire și are rolul de a coordona aceste eforturi complexe, e anunţă într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.