Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta, un nou început?

Inquam Photos / Octav Ganea
ponta parlament gesturi

Victor Ponta a primit o veste bună. A scăpat de al doilea dosar penal pe care îl avea. Cauza a fost clasată. El mai este implicat doar într-un dosar făcut de procurorul Portocală, de la Ploiești și care vizează aducerea lui Tony Blair în România. Puțin probabil ca acest dosar să meargă mai departe.

Citiți și: Parchetul General a clasat dosarul în care fostul premier Victor Ponta era acuzat de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală

În acest moment, putem spune că fostul lider PSD are o marjă mai mare de acțiune. Dosarul ce cele mai multe probleme a fost clasat. Ponta poate începe să joace, să revină în prim plan, poate să se concentreze pe jocul politic.

Episodul Grindeanu a fost un exercițiu util pentru Ponta. A revenit în atenția publicului, a fost activ și chiar a condus jocul. S-a dovedit, în planul comunicării, mult mai bun ca Dragnea și chiar dacă nu a câștigat acel război a putut să arate poporului PSD-ist că încă nu și-a spus ultimul cuvânt.

Citiți și: Ce trebuie să înțeleagă PSD

Ponta nu mai are aceeași forță în interiorul partidului care l-a consacrat. Acest lucru este normal. A plecat de la butoane și nu a mai avut pârghiile necesare. S-a văzut acest lucru și la moțiune. Fostul președinte al PSD nu a reușit să coaguleze în jurul său un grup prea mare de parlamentari.

Ponta nu mai are forță în interiorul PSD, dar are încă o cotă mare de încredere în electoratul social democraților. Toate sondajele făcute în ultima vreme au arătat faptul că Ponta are dublul cotei lui Dragnea. Fostul premier este încă apreciat de electoratul PSD, în ciuda faptului că a trecut ceva vreme de când a plecat din postul de Președinte al partidului.

Va putea Ponta să revină în politica mare?

Victor Ponta comunică bine, știe să capteze publicul, are stomac de politician, poate ieși ușor din clinciuri, poate minți foarte ușor, are experiența. Are calitățile necesare unui lider politic.

Știe să iasă în evidență și să se diferențieze de ceilalți lideri. În contextul actual, când scena politică este foarte săracă, când liderii puternici lipsesc, fostul premier poate ușor să își facă loc. Televiziunile îl preiau imediat, îi asigură platforma de exprimare, pentru că Ponta știe să facă o știre. Acest lucru este un avantaj enorm pentru un om politic.

Războiul cu Băsescu l-a călit. Alegerile prezidențiale le-a pierdut, dar, în același timp a obținut un bagaj important de voturi. În plus, candidatura la președinția țării este o experiență extrem de importantă pentru orice om politic.

Ponta are însă și un mare handicap. Electoratul PSD este foarte atașat de brandul partidului. Chiar dacă îl apreciază pe Ponta, este foarte greu ca electoratul care votează tradițional PSD să își schimbe opțiunea și să îl voteze pe fostul premier.

Ponta poate reveni în politică, are calitățile necesare, are însă nevoie de un vehicul politic. Poate construi împreună cu Daniel Constantin, dar nu cred că este suficient. Are nevoie de mai mulți „politicieni” în jurul său, are nevoie să își creeze structuri în teritoriu. Timpul este de partea lui. Cu cât nemulțumirile la adresa lui Dragnea vor crește, cu cât luptele intestine din interiorul PSD se vor accentua, Ponta va putea atrage mai mulți oameni în jurul său.

Până la urmă, Ponta poate juca la două capete. Să încerce crearea unui partid nou, dar să mizeze și pe recuperarea PSD. În timp, ar putea să aibă succes.

Social democrații ar putea intra într-o criză profundă, dacă Liviu Dragnea va primi o pedeapsă cu executare. Deocamdată, nu există niciun lider cu adevărat puternic și care să tracteze partidul spre victorie. Ponta ar putea fi din nou o soluție pentru social democrați.

Victor Ponta nu trebuie subestimat. Chiar dacă publicul de dreapta îl antipatizează profund, există un public care îl place. Calitățile lui și experiența obținută în timp îl pot ajuta pe fostul premier să revină în prim plan și să fie un actor important pe scena politică românească.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.