Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta, aliatul lui Iohannis?

În politica românească s-au văzut multe momente în care alianțe ce păreau neverosimile la un moment dat, s-au văzut împlinite fără ca niciunul din cei implicați în ele să aibă prea mari grețuri. Știm cu toții că politica este considerată o artă a compromisului. Dar ar trebui să existe și o limită a acestui compromis, nu?

Ca atare, pentru politicieni precum Traian Băsescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, ca să folosim doar o listă scurtă, nu a existat nicio mică problemă să funcționeze în alianțe, în colaborări care, la acel moment, păreau a le servi interesele. Nu întâmplător i-am menționat mai sus, ei sunt uniți în acest moment de o nouă alianță, pe care o numesc a fi împotriva sistemului, lumea rea zice că ar fi împotriva justiției. Rămâne de văzut cine va avea dreptate.

Ca să revin la subiectul din titlu, Victor Ponta aliat al lui Klaus Iohannis, deși are atât de improbabil acum, nu este deloc un scenariu exclus. Plecăm în primul rând de la faptul că cei doi au mai avut ocazia să fie și de aceeași parte a baricadei, nu doar adversari. În al doilea rând, dacă veștile care circulă acum prin subteranele politicii se vor confirma, iar Victor Ponta va pleca din PSD, nici nu contează unde, atunci acesta se va dovedi cu adevărat cel mai bun partener pentru Iohannis.

Toată lumea este de acord cu un lucru la acest moment, cu doar 3 luni și un pic înainte de momentul alegerilor: doar PSD poate face ca PSD să piardă alegerile parlamentare. De fapt, e fix aceeași situație ca de la orice alegeri. Social democrații pleacă cu prima șansă.

Și orice consultant politic, orice om de pe stradă, orice analist, le-ar da fix același sfat: dacă nu vreți să pierdeți iar, stați cuminți, cu capul la cutie, exact cum ați făcut la locale.

Ce face Victor Ponta?

Exact invers.

Ca și când ar primi punctajul de la PNL sau de la Cotroceni, Victor Ponta redeschide marile răni ale relației PSD – electorat: cozile din diaspora, aroganța sa mediatică, lupta împotriva justiției. Iar lumea începe să reacționeze la fel de virulent ca în 2014. Cine pierde? PSD. Și asta se va vedea clar la nivelul scorurilor din sondajele viitoare.

Pentru PSD, relația cu Ponta sau absența ei sunt în același scenariu de lose – lose situation. Dacă rămâne în PSD și continuă să fie o primă voce în campanie, toată antipatia oamenilor pentru Victor Ponta (mă refer aici la cei care l-au taxat și în 2014, când lumea nu l-a votat pe Iohannis din mare iubire, ci doar ca să nu iasă Ponta) se va revărsa peste PSD.

Dacă, așa cum susțin anumite voci, Victor Ponta se pregătește să rupă căsătoria cu Dragnea și să se ducă în brațele vulcanicului și mai nou pufosului Partid România Unită, PNL poate răsufla ușurat, va face majoritatea parlamentară și va da guvernul.

Și uite așa, dușman pe față al lui Klaus Iohannis, Victor Ponta s-ar dovedi cel mai de nădejde partener al său, cel puțin în toamna electorală ce vine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.