Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta, anunț important în scandalul Volkswagen / VIDEO

volkswagen

Ministerul Mediului va activa procedurile specifice în vederea stabilirii consecinţelor scandalului Volkswagen asupra pieţei auto din România, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta.

"Ministrul Mediului, doamna Gavrilescu, m-a şi informat. Au nişte proceduri la Ministerul Mediului care, sigur, vor fi activate pentru a se vedea care sunt consecinţele pentru piaţa auto din România", a explicat premierul la Parlament.

Ponta a răspuns astfel întrebat despre afirmaţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind eventuale efecte ale scandalului Volkswagen.

"Doresc să vorbesc şi cu prim-ministrul pe acest subiect, cred că este o problemă foarte serioasă, care afectează numeroşi cetăţeni români şi trebuie să răspundem în mod adecvat. (...) Cred că este în primul rând datoria Executivului să ia nişte decizii imediate. Dacă va fi nevoie ca Parlamentul să susţină prin măsuri legislative, le stăm la dispoziţie. Chiar încerc să sensibilizez mai mult autorităţile în faţa acestei situaţii de criză. Nu există o situaţie precedentă de acest gen cunoscută ca să pot spune care ar fi măsurile fireşti", a declarat Tăriceanu, miercuri, la finalul unei reuniuni de lucru pe care a avut-o, la Senat, cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache, şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Marius Alexandru Dunca.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că instituţiile statului, cu precădere Executivul, ar trebui să aibă "o reacţie sănătoasă" cu privire la scandalul Volkswagen, luând în considerare şi faptul că alte state europene "deja au luat măsuri provizorii".

Acesta a explicat că în Elveţia, spre exemplu, vânzările au fost sistate iar în Belgia statul s-a constituit parte civilă într-un proces cu Volkswagen, după ce constructorul a scos la vânzare autoturisme care "printr-un anumit procedeu" au trecut testele de omologare deşi încălcau standardele de mediu.

Potrivit lui Tăriceanu, "firma Volkswagen a recunoscut că a înşelat autorităţile şi consumatorii, urmând să recheme până la 11 milioane de automobile pentru remedierea acestei situaţii".

"Prin inducerea în eroare în cadrul testelor, statul român a fost înşelat şi aici sunt consecinţele legate de poluare şi de taxele de mediu pe care clienţii le plătesc pentru fiecare maşină", a spus Tăriceanu.

Acesta a precizat că ministrul Graţiela Gavrilescu a iniţiat deja un grup de lucru, care însă ar trebui, în opinia sa, extins.

"Şi mai trebuie, fără îndoială, o serie de decizii care până în momentul de faţă, după părerea mea, ar fi trebuit deja să fie luate. Nu e nici în momentul de faţă târziu, pentru că există riscul ca în continuare, prin punerea în vânzare a acestor maşini, (...) să fie achiziţionate de clienţi, clienţii să nu poată să îşi înmatriculeze maşinile conform specificaţiilor din cartea maşinii şi din certificat şi atunci statul să fie direct responsabil pentru această situaţie", a mai declarat preşedintele Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.