Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta: `Bad boys go to Washington - good boys go to Sibiu`

gov.ro
ponta

Fostul prim-ministru, Victor Ponta, face o analiză dură a jocului mondial de putere și influență în care România nu contează aproape deloc. El susține că e un pro-american convins, doar că asta nu înseamnă că neglijezi faptul că ai vecini și interese strategice și în context arată că în China este un forum economic foarte important de unde țara noastă lipsește, iar președintele Donalt Trump îl primește la Casa Albă pe cel mai controversat lider european al momentului, președintele Recep Taiyyp Erdogan.

Descoperire incredibilă a unui avocat: Cum sunt ascultate telefoanele românilor

”"Parteneriatul Strategic cu SUA" - cum mai sta Romania in 2017?

As spune asa : "Baietii rai merg la Washington si sunt primiti la Casa Alba - baietii buni merg la Sibiu si in drumetie in Fagaras"

"Bad boys go to Washington - good boys go to Sibiu"

Ieri mi-am permis sa arat cum Romania ignora relatia cu China si proeiectele de miliarde pornite in 2013 - pacat ca vecinii nostri din Regiune (Ungaria, Serbia, Turcia, Grecia, Albania, Cehia, Polonia etc) fac ce trebuie si ocupa locul pe care noi il refuzam!

Dar stiti povestile Propagandei : "Ponta e cu China - noi trebuie doar cu America". Ok - sa vedem cum mai e situatia cu Partenerul Strategic - nu prea roz.

Acum sper sa nu considere Liviu Dragnea ca daca il critic pe Dl Presedinte Iohannis inseamna ca atac PSD - plus ca nu il critic tare; si eu sunt de acord ca este "un Presedinte bun .... dar nu comunica destul" ( am incheiat citatul) . Fac doar analize ...

Eu chiar cred ca relatia noastra speciala cu SUA este esentiala pentru interesele noastre nationale. Din acest motiv Guvernul pe care l-am condus a platit 1 miliard de dolari din banii romanilor pentru avioanele F16 ; tot din acest motiv am facut toata infrastructura pentru Scutul de la Deveselu , am lucrat cu partenerii nostri la Bazele de la "Kogalniceanu" si Fetesti sau am aprobat si finantat participarea soldatilor romani in Afghanistan. Fapte concrete care conteaza - nu Propaganda, vorbe goale si "Grupuri de iubire" bilaterala.

Vreau insa sa prezint cateva fapte concrete care au loc in aceste zile si care dovedesc ( din pacate) ca din nou ratam toate oportunitatile pe care doar norocul ni le ofera / si asta pentru ca in acest moment liderii nostri politici sunt lipsiti de viziune si de relevanta pe plan regional si international - alta explicatie nu gasesc.

Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca nu stim deloc ce vrem cu achizitiile militare ( fiecare sef politic crezand in mod naiv ca se face el prieten cu cel caruia ii dam noi bani de armament) sau daca le mai facem si in ce fel! Desi aici spun inca o data : trebuie ( spre binele nostru si satisfactia partii americane) sa achizitionam rachete defensive "Patriot" si inca o escadrila de 12 avioane F16. Dupa care mai vedem daca mai avem bani de altceva.

Dar sa prezint faptele asa cum sunt :

1. Maine Presedintele Turciei Erdogan merge in vizita oficiala la Casa Alba sa se vada cu Presedintele Trump / ar trebui sa fie o veste buna pentru noi (Turcia este singurul aliat pe care ne putem baza in mod efectiv la Marea Neagra) dar noi ne ferim sa ne exprimam pentru ca ne cearta "Propaganda" celor care se ocupa de drepturile omului din Turcia si sprijina in acelasi timp toate abuzurile si nedreptatile din Romania!

http://www.hurriyetdailynews.com/trump-to-host-president-er…

2. In urma cu doar cateva zile Presedintele Trump l-a primit la Casa Alba pe Ministrul de Externe al Rusiei Lavrov .

Nu are rost sa va aduc aminte ce a patit in presa noastra Ministrul Melescanu pentru ca s-a vazut cu Ambasadorul Rusiei la Bucuresti ( un gest absolut normal si logic)! Nici nu vreau sa va aminesc ca in ultimii 12 ani maximul de primire pentru un oficial roman la Washington a fost la Vicepresedintele SUA Bidden.

http://www.nbcnews.com/…/trump-lavrov-meet-amid-scrutiny-ca…

3. Daca veti spune ca Rusia e mare si noi mici nu o sa va contrazic. Dar va prezint stirea cu primirea de catre Presedintele Trump la Casa Alba a Premierului Georgiei - am un respect si o simpatie speciala pentru vecinii nostri de pe cealalta parte a Marii Negre dar credeam ca Romania e cel putin la fel de relevanta si importanta din punct de vedere strategic / dar ghinion , nu suntem.

http://www.interpressnews.ge/…/86899-georgian-pm-meets-dona…

4. Achizitia de tehnica militara : am aflat recen ca SUA vand celor din Emiratele Arabe Unite Rachete "Patriot" contra sumei de 2 miliarde de Dolari. Scump dar merita - si au bani arabii!

http://dsca.mil/…/government-united-arab-emirates-uae-patri…

Dar am mai aflat si ca SUA instaleaza Rachete "Patriot" in Lituania fara sa ceara bani pe ele ( banuiesc ca va fi ca la Deveselu - tara gazda face infrastructura)!

http://m.business24.ro/…/americanii-trimit-rachete-patriot-…

Si acum pun intrebarea : noi vrem Sistemul de rachete "Patriot" sau doar dam din gura? Daca chiar il vrem cat suntem dispusi sa platim? Nu suntem asa bogati ca Emiratele Arabe Unite sa dam 2 miliarde - dar nici asa norocosi ca Lituania sa le primim pe degeaba. Asa ca as dori sa vad ca Dl Iohannis si Dl Grindeanu folosesc "parteneriatul" nostru ca sa obtinem si "Patriot" si F16 cat mai repede si la un pret cat mai bun. Si atunci putem spune ca se face ceva concret.

Pana atunci stau si ma uit la televizor - vad mare eveniment la Beijing si Romania nu e / vad vizite la Washington si Romania nu e! Noroc ca Dl Juncker s-a oprit la Bucuresti sa ne imbratiseze cu emotie ca altfel credeam ca noi nu mai suntem pe Mapamond.”, susține fostul premier pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.