Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta și atracția irezistibilă pentru demisie

arhiva personala
Dan Barbu

Șoc pe scena politică! Victor Ponta se pregătește să își dea demisia din PSD! Ar putea fi știrea politică a acestui început de an. Dar, este oare o știre? Dacă ar demisiona din PSD, Ponta nu ar fi nici la prima și, probabil, nici la ultima demisie pe care și-o asumă.

Nicolae Văcăroiu pregătește lovitura decisivă pentru 'Sistem' (presă)

Demisia face parte din portofoliul politic al lui Victor Ponta. În iulie 2015, Ponta, cercetat de DNA, a surprins pe toată lumea, inclusiv oameni din conducerea partidului, demisionând din funcția de președinte PSD. Anunțul demisiei l-a făcut prin intermediul unei rețele de socializare. La vremea repsectivă, Ponta își exprima speranța că Rovana Plumb și Liviu Dragnea vor reuși să asigure cu succes conducerea unui partid mare ca PSD. Supriza însă a fost imensă. Au existat voci importante din PSD care i-au reproșat lui Victor Ponta că nu s-a consultat cu nimeni și a luat decizia de a demisiona de capul lui.

Cea mai răsunătoare demisie a lui Victor Ponta a fost cea din noiembrie 2015, atunci când a decisă să părăsească șefia Guvernului. S-a scris și s-a comentat foarte mult pe tema acestei demisii. Nici până la această oră nu se știu cu exactitate adevăratele motive pentru care Ponta a decis să își asume d emisia din funcția de prim-ministru. Probabil că nu le vom ști niciodată. Cert este că și atunci când a plecat din funcția de președinte PSD, dar mai ales când a demisionat de la conducerea Executivului, Ponta a surprins și a pus în dificultate partidul.

După aproape un an și jumătate se vorbește despre o nouă demisie din partea lui Victor Ponta. Condițiile sunt altele, contextul politic este altul, dar rămâne această tentație puternică pe care o are fostul premier, aceea de fi însoțit în cariera politică de demisii. Există însă o mare diferență. În cazurile celor două demisii din 2015, Victor Ponta a luat pe toată lumea prin surprindere. De această dată, Ponta flutură demisia, parcă încercând o negociere cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis anunță poziția oficială a României față de 'Europa cu două viteze'

Victor Ponta nu este un om politic naiv. Atunci când a decis să vorbească despre o posibilă demisie din PSD și-a calculat foarte bine pașii, inclusiv din punct de vedere mediatic. Este tot mai evident că asistăm la o negociere politică la distanță între Victor Ponta și Liviu Dragnea. Greu de spus însă cât de mult va fi dispus să negocieze Dragnea, care, așa cum îl cunoaște toată lumea, își calculează foarte bine pașii atunci când ia decizii majore.

În privința lui Ponta, ținând cont de trecutul său politic, dacă ar fi avut intenții serioase cu demisia, probabil că ar fi luat din nou prin surprindere pe toată lumea și ar fi demisionat deja!

un comentariu de Dan Barbu, analist politic

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.