Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta și Liviu Dragnea au ajuns din cauza lui la DNA, iar acum judecătorii l-au eliberat

ponta-dragnea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv luni eliberarea din arest preventiv a vicepreşedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor, urmând ca acesta să fie cercetat în libertate sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de mai multe fapte de şantaj.

Instanţa supremă a respins luni contestaţia DNA şi a menţinut decizia de vineri, prin care un alt complet de la ÎCCJ a respins cererea DNA de prelungire a măsurii arestului preventiv în cazul lui Mircea Govor.

Citește și: Laura Codruța Kovesi a dat lovitura: Ce a primit șefa DNA

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Govor trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la Poliţia municipiului Satu Mare, conform programului de supraveghere; să nu depăşească limita teritorială a României; să nu se apropie de persoanele vătămate sau de membrii familiei acestora, de alţi participanţi la comiterea infracţiunilor, de martori ori experţi şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

Mircea Govor a fost arestat preventiv pe 23 decembrie 2015, fiind acuzat de DNA de mai multe fapte de şantaj şi folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Citește și: Gigi Becali, probleme mari: Va fi DUS CU MANDAT

În dosar, este urmărit penal şi deputatul Andrei Dolineaschi, pentru complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în perioada august - octombrie 2013, Mircea Govor, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD şi vicepreşedinte CJ Satu Mare, folosindu-se de influenţa şi autoritatea sa, a făcut demersuri, prin intermediul lui Dolineaschi, pe lângă persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

Citește și: Reacția lui Gigi Becali: Nu depun mărturie nici dacă îmi taie capul

"Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, Govor a urmărit să obţină/ menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare şi obţinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)", susţin procurorii.

În perioada septembrie 2013 - martie 2014, el a procedat în aceeaşi manieră şi în favoarea unui apropiat, în sensul că a depus diligenţe pe lângă aceleaşi persoane din conducerea ANAF ca acesta să promoveze examenul pentru obţinerea unui post în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea (instituţie nou înfiinţată), fie să obţină o funcţie de conducere în AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.

Citește și: Austria renunță la Schengen: Explicațiile oferite de la Viena

Procurorii au reţinut că, în perioada aprilie - mai 2010, vicepreşedintele CJ, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii locale, în prezenţa unui administrator al unei societăţi, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma acestuia ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice.

Citește și: BOMBĂ într-un dosar al lui Sorin Oprescu: Judecătorii îi fac praf pe procurorii DNA

"În continuare, Govor i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câştige mai multe licitaţii publice care se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice. Această conduită a creat o stare de temere avocatului care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăţi care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea omului de afaceri) să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăţi controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca şi consecinţă oprirea oricărui articol denigrator în publicaţia respectivă la adresa avocatului", au constatat anchetatorii.

Citește și: Nu pleacă din partid, dar tot pleacă: Anunțul lui Victor Ponta

De asemenea, în perioada noiembrie - decembrie 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii, împreună cu persoana care controla linia editorială, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.

"Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de aproape 9,9 milioane lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de acelaşi om de afaceri", mai susţine DNA.

Citește și: Numele lui Rareș Bogdan, vehiculat în PNL la primăria București: Anunțul mult așteptat al vedetei

Totodată, în perioada august - septembrie 2013, Mircea Govor a constrâns un inspector-şef interimar al ITM Satu Mare să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancţiuni contravenţionale împotriva persoanelor agreate politic de el, respectiv primarii din acelaşi partid cu el din judeţ.

Citește și: Mircea Badea, tun la pariuri: ”Asta e! S-a intamplat din nou… Morman!!!”

"Constrângerea a constat în proferarea unor ameninţări directe cu destituirea din funcţie, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către inspectorul general de stat în Inspecţia Muncii, la solicitarea inculpatului. Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obţinerea unui folos pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor agreaţi în cazul constatării unor abateri pe linia relaţiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat două paliere: de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în faţa membrilor partidului pe care îl conducea de puţin timp, o reputaţie de un bun preşedinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceştia ar fi sancţionaţi de instituţiile deconcentrate; de a-şi subordona instituţia publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor şi familia sa deţineau mai multe societăţi comerciale care aveau angajaţi", potrivit DNA.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Cum omoară ISIS un homosexual

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.