Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta poate schimba Codul Fiscal și prin ordonanțe de urgență

cod fiscal

Guvernul şi-a conferit dreptul de a schimba Codul Fiscal nu doar prin lege cu şase luni înainte de aplicare, ci şi prin ordonanţe care să intre în vigoare în 15 zile de la adoptare, după ce Codul Fiscal a fost modificat în ultimii 10 ani aproape doar cu ordonanţe de urgenţă, prin derogare de la lege

Astfel, în proiectul Codului Fiscal aprobat, miercuri, de Guvern a fost introdusă o normă neprezentată în luna februarie, la primul proiect, şi anume ca Legea Codului Fiscal să poată fi modificată şi prin ordonanţe.

"Prezentul Cod se modifică şi se completează prin lege, ca act al Parlamentului, care intră în vigoare în termen de minim 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. În situația în care modificările și/sau completările se adoptă prin ordonanțe, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puțin de 15 zile de la data publicării", este decizia Guvernului.

Guvernul explică astfel că este propus ca modificarea și completarea Codului Fiscal să fie operate, "ca principiu general", prin lege, ca act al Parlamentului, care să intre în vigoare în termen de minimum 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, dar este prevăzută acum și posibilitatea de modificare prin ordonanțe ale Guvernului, cu termen de intrare în vigoare de minimum 15 zile de la data publicării.

În prezent, legislaţia permite modificarea Codului Fiscal numai prin lege, promovată cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare.

În practică, însă, Codul Fiscal a fost modificat în ultimii zece ani aproape de 100 ori, de cele mai multe ori prin ordonanţă de urgenţă aplicată la scurt timp după aprobare, prin derogare de la lege, scrie mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.