Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum arată viitorul politic al lui Victor Ponta

Victor Ponta a reușit în ultimele zile să fie din nou în centrul atenției. Declarația sa conform căreia cozile de la urnele din străinătate au fost mărite artificial au reprezentat material nou pentru glume și ironii din partea internauților, la fel ca în vremurile bune.

Deși este marginalizat în partid, acesta rămâne în luminile reflectoarelor de pe scenă politică, unde își face loc prin declarații „bombă” sau înțepături către inamicii politici, reușind astfel să-și păstreze susținerea din partea propriului electorat. (42% încredere conform Avangarde, 46% conform PNL). Din acest motiv, nu puțini sunt aceia care îi anunțau fostului premier o întoarcere glorioasă cu ocazia alegerilor generale din decembrie.

Citiți și: Cifre șoc pentru Ponta în sondajul PNL

Problema lui Victor Ponta este că pe cât este de apreciat, pe atât este de hulit. Astfel, fostul prim-ministru se încadrează în realitatea propriului partid, care se vede incapabil în a atrage și alte voturi decât acelea cu care pleacă de la linia de start. Reacțiile negative la declarațiile acestuia privind cozile din Diaspora reprezintă o nouă dovadă că electoratul ostil lui Ponta nu s-a risipit, ci rămâne în stand by, gata să se aprindă la cea mai mică mișcare.

Acestea fiind spuse, Victor Ponta are mai multe opțiuni. Prima și cea mai puțin credibilă este aceea că va deveni un membru de partid disciplinat, așteptând cuminte să-i fie răsplătită munca după considerentele președintelui partidului. Totuși, fiind vorba despre politică, unui fost prim-ministru îi va fi greu să stea aranjat în pluton, gata oricând să îndeplinească ordine.

O altă opțiune ar fi crearea unei implozii în partid. Dacă această implozie se va petrece înainte de alegeri, riscurile sunt mari iar un eventual eșec în alegeri al PSD îi va fi imputat lui Ponta, care astfel riscă să piardă și o parte din susținerea electoratului social-democrat. După alegeri însă, pentru Ponta există mai multe scenarii în care ar putea reveni la masa puterii. Orice variantă în care PSD va câștiga alegerile, exceptând pe cea în care numește și prim-ministrul, va fi interpretată ca un semi-eșec de către oamenii din partid. Precum liberalii, nici social-democrații nu au o listă largă de nume potrivite care să conducă Guvernul. Victor Ponta este un astfel de nume, iar ținerea sa la distanță de către Liviu Dragnea s-ar putea să-i fie imputată președintelui PSD după alegeri.

Nu în ultimul rând, o altă variantă care circulă prin piață este ca Victor Ponta să rupă o bucată din PSD și să înființeze alt partid. Acesta este mai jucător decât Mircea Geoană și mai calculat decât Marian Vanghelie, cele două precedente care au încercat această rețetă, deci la prima vedere ar avea șanse mai mari de reușită. Dacă ne luăm după informația conform căreia Ponta se zbate să obțină 50 de locuri de parlamentari pentru oamenii săi, ne dăm seama că în spatele acestuia se pot ralia destule nume cu greutate din tabăra social-democrată.

Citiți și: Forțează Victor Ponta un nou partid?

Un cuvânt greu de spus pentru viitorul politic al lui Ponta îl păstrează în continuare Dragnea. Dacă președintele PSD îi oferă fostului premier destul spațiu de manevră, s-ar putea trezi că pierde partidul după alegeri. Dacă îl ține în lesă, s-ar putea ca scorul partidului să nu fie cel așteptat și să fie tras la răspundere.  Nu în ultimul rând, dacă îl ține complet încuiat pe Ponta și nu îi oferă acestuia nicio perspectivă, Dragnea s-ar putea trezi în situația în care o bună parte din membrii partidului să se orienteze către o altă construcție de stânga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.