Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie a la Pirus pentru Nicușor Dan. Tabăra pro-Cioloș preia conducerea USR

Inquam Photos / Manases Sandor
usr nicusor dan

"Încă o victorie ca asta și suntem terminați." Expresia regelui Pirus al Epirului ar putea fi preluată de azi şi de Nicuşor Dan, preşedintele USR reales la Congresul de la Cluj. Deşi şi-a păstrat funcţia, Nicuşor Dan va trebui să lucreze cu un Birou Naţional format în majoritate de oameni pro-Cioloş. Astfel, în ciuda opoziţiei liderului USR, partidul ar putea relua în curând negocierile cu Platforma România 100.

Nicuşor Dan a fost ales, sâmbătă, pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al USR, în cadrul congresului partidului, cu 173 de voturi. Pe celelalte locuri s-au clasat Emanuel Ungureanu (61 de voturi), Şerban Marinescu (14) şi Cornelia-Florina German (3 voturi).

Miza reală a fost însă componenţa Biroului Național al USR, un organ colegial cu 20 de membri, care va lua principalele decizii în partid. Potrivit surselor din USR, toţi tehnocraţii care au candidat pentru Biroul Naţional au fost aleşi: Dan Barna, Ionuţ Moșteanu, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Claudiu Năsui. Filialele mari din Ardeal, de la care a plecat revolta internă după respingerea lui Cioloș, sunt reprezentate de asemenea în Biroul Naţional. "Este o majoritate lejeră pro-Cioloș în Biroul Național", afirmă surse din partid.

De asemenea, au fost aleşi şi noii vicepreşedinţi, primele şapte persoane ca număr de voturi în Biroul Naţional: Elek Levente, Vlad Alexandrescu, Stelian Ion, Dan Barna, Ionuţ Moşteanu, Cristian Seidler şi Raluca Amariei. Ultima a fost aleasă în urma balotajului pe care l-a avut cu Cristian Ghinea, fostul ministru îndemnându-şi susţinătorii să o voteze pe Amariei, cei doi fiind în aceeaşi tabără pro-Cioloş. Totuşi, nu este clar ce rol vor avea vicepreşedinţii. În luarea deciziilor, statutul acestora va fi acelaşi cu al celorlalţi membri din Biroul Naţional.

"Va fi o amprentă tehnocrată foarte puternică. În perioada următoare o să se propună în Biroul Naţional redemararea negocierilor cu Platforma România 100", mai spun sursele din conducerea USR.

Pe lângă vicepreşedinţi, în Biroul Naţional au mai fost aleşi Clotilde Armand (consilier sector 1), Cătălin Drulă (deputat USR Timiş), Cristian Ghica (senator USR Bucureşti), Florin Silviu Chereji (membru USR Cluj), Cornel Zainea (deputat USR Ilfov), Claudiu Năsui (deputat USR Bucureşti), Radu Mihail (senator USR Diaspora), Florina Presadă (senator USR Bucureşti), George Ţăranu (membru USR Iaşi), Ion Voinea (membru USR Bucureşti), Alin Ionuţ Arsu (consilier local USR Bucureşti), Dan Ivan (preşedinte USR Maramureş).

Şi la alegerea membrilor Biroului Naţional au fost surprize. Spre exemplu, George Ţăranu, de la USR Iaşi, şi-a învins colega de filială, mult mai cunoscuta Cosette Chichirău, aceasta fiind practic "pedepsită" pentru vehemenţa cu care s-a opus intrării lui Cioloş în partid. Dintre susţinătorii lui Nicuşor Dan, doar Cristian Seidler, Florina Presadă şi Alin Arsu au intrat în Biroul Naţional, restul fiind susţinători ai lui Cioloş, unii mai vehemenţi, alţii mai moderaţi.

La congres au participat peste 300 de membri USR, dintre care 260 de delegaţi cu drept de vot, de la cele 47 de filiale judeţene ale partidului. Congresul USR s-a desfăşurat în perioada 12 - 14 mai, la Cluj-Napoca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.