Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie pentru DNA: Un fost primar de oraș a fost condamnat la închisoare

primar

DNA a repurtat o victorie în instanță în procesul cu un fost primar. Costel Tulitu, fost edil al oraşului Bechet, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la trei ani de închisoare pentru infracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată şi conflict de interese. Hotărârea Tribunalului Dolj, pronunţată joi, poate fi atacată cu apel, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova au dispus, anul trecut, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Costel Tulitu, la data faptelor primar al oraşului Bechet, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, a lui Marin Petroi, diriginte de şantier, pentru abuz în serviciu, şi a lui Laurenţiu Păunescu, administrator al S.C. Consrep Construct S.R.L., pentru complicitate la abuz în serviciu, precum şi a SC Consrep Construct SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Citește și: Celebrul ”Vreau o iubită” de la Mișcarea Populară a ales o jurnalistă de la Realitatea TV / VIDEO

Potrivit rechizitoriul procurorilor, pe 24 august 2009 şi 3 septembrie 2010, Costel Tulitu, în calitate de primar al oraşului Bechet, în baza contractului de proiectare şi execuţie lucrări privind realizarea obiectivului 'Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E.1', a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de S.C. Consrep Construct S.R.L. Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro.

În acest context, Marin Petroi, în calitate de diriginte de şantier, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Păunescu Alexandru şi S.C. Consrep Construct S.R.L., au confirmat cheltuielile aferente realizării obiectivului 'Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E. 1', respectiv achiziţionarea unor componente ale staţiei de epurare, prin acte întocmite în lunile august 2009 şi septembrie 2010 şi prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, deşi staţia a fost achiziţionată în anul 2011.

Citește și: Traian Băsescu, vizat de un nou proces: Președintele CEC și judecători și avocați, implicați și ei

Aceştia ar fi produs un prejudiciu în sumă de 1.138.440,95 lei în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale (ce a preluat în patrimoniu obiectivul de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice) şi în sumă de 200.901,34 lei în dauna Primăriei Bechet, precum şi un folos material necuvenit pentru S.C. Consrep Construct S.R.L. în valoare totală de 1.339.342,29 lei.

În perioada iulie - septembrie 2010, Costel Tulitu, în calitate de primar al oraşului Bechet şi ordonator principal de credite, a aprobat plata a patru facturi emise de către o societate comercială, în lipsa unui angajament legal (contract), în baza căruia să se poată efectua lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor cu serviciile de pază din fonduri publice, în valoare totală de 48.862,45 lei, echivalentul a 11.470,87 euro, prin aceasta producând o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, societăţii comerciale respective.

Citește și: Probleme pentru UNPR: DNA a făcut percheziții la partid

În cursul anului 2010, fostul primar ar fi încheiat un contract de prestări servicii privind fertilizarea terenurilor reprezentând pajişti în suprafaţă de 86 ha., proprietatea publică a Consiliului Local Bechet, cu o societate comercială în care acţionar principal este o rudă apropiată (care deţinea la momentul respectiv 80% din beneficii).

Ulterior, acesta a aprobat plata contravalorii unei facturi emise de societatea respectivă, în sumă de 54.331 lei, echivalentul a 13.113,93 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

Citește și: Victor Ponta: Îi cunosc prea bine pe absolut toți cei implicați! O nouă referire la Klaus Iohannis

În data de 19 octombrie 2010, Tulitu a încheiat un contract similar cu societatea respectivă, iar ulterior a aprobat plata contravalorii facturii în sumă de 31.000 lei, echivalentul a 7.248 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

În data de 12 august 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din oraşul Bechet cu o societate comercială în care unul dintre acţionari era aceeaşi rudă apropiată.

Citește și: Andreea Crețulescu de la România TV spune de ce l-a dat afară din emisiune pe liderul UNPR

În perioada octombrie 2010 - iunie 2011, în baza acestui contract, inculpatul a aprobat în mod repetat, achitarea în total a sumei de 27.124,32 lei, echivalentul a 6.568,11 euro, către societatea comercială respectivă, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

În data de 30 noiembrie 2010, Tulitu Costel a încheiat un contract de prestări servicii privind încasarea taxei de drum, cu aceeaşi societate comercială, în care unul dintre acţionari era aceeaşi rudă apropiată. Ulterior, acesta a dispus plata serviciilor prestate de societatea respectivă, în sumă de 2.890,60 lei, echivalentul a 672,14 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

Citește și: ALERTĂ Simona Halep e la un pas să-și încheie cariera

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Tribunalul Dolj a dispus menţinerea sechestrului asigurător instituit anul trecut de procurorii DNA privind indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Costel Tulitu până la concurenţa sumei de 164.208,42 lei, prejudiciu produs bugetului local al oraşului Bechet. Instanţa a constatat recuperat integral prejudiciul cu care s-a constituit parte civilă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin achitarea debitului de 1.138.440,95 lei şi recuperat parţial prejudiciul cu care s-a constituit parte civilă Unitatea Administrativ Teritorală Bechet, prin achitarea debitului de 200.901,34 lei.

Citește și: SCANDAL imens la România TV: Andreea Crețulescu l-a dat afară, în direct, pe un invitat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.