Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Programul electoral al ALDE - PACT naţional de investiţii asumat de toate partidele

alde.ro
alde

Copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, împreună cu Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației și Andrei Gerea, fostul ministru al Energiei, au susținut vineri, 11 noiembrie, o conferință de presă în cadrul căreia a fost propus partidelor politice din România pactul național de investiții.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a afirmat că ALDE propune partidelor politice un pact național de investiții pentru perioada 2017-2020. Daniel Constantin a precizat că ALDE propune un model economic bazat de investiții care să asigure sustenabilitatea tuturor măsurilor pe care le propun partidele politice.

„ALDE vine astăzi și propune partidelor politice o provocare sub forma unui pact național de investiții pentru perioada 2017-2020. Am văzut în ultima perioadă foarte multe propuneri pe care le fac partidele politice, de creșteri de salarii, de pensii, alte măsuri pe care le înțelegem, unele sunt fundamentate, altele nu. Având în vedere că România a avut o creștere economică bazată în primul rând pe consum, cred că avem datoria ca atunci când vorbim de astfel de măsuri, care înseamnă o povară pe buget să facem ca aceste măsuri să fie sustenabile. ALDE propune un model economic bazat de investiții care să asigure sustenabilitatea tuturor măsurilor pe care le propun partidele politice. E vorba de un procent pe care vrem să-l angajăm și la care sperăm să adere toate partidele astfel încât, în funcție de opțiunile doctrinare, să putem spune de unde avem să suținem toate aceste măsuri”, a declarat Daniel Constantin în cadrul conferinței de presă.

Liderul ALDE a precizat că „realitatea arată că România are indicatori economici foarte buni. Creştere economică foarte bună în ultima perioadă. Atragem atenţia însă asupra riscului pe care îl reprezintă perpetuarea acestei creşteri economice bazate pe consum. Este bună pentru o anumită perioadă, dar dacă nu este susţinută de investiţii, indicatorii se vor pierde. Noi chiar ne-am permis să facem un apel şi dacă partidele vor adera la acest pact este foarte bine. Angajamentul pe care îl facem astăzi este acela că, dacă un guvern din care fac parte partidele politice care s-au angajat la pact, dacă nu realizează 6% din PIB  în fiecare an, la sfârşitul anului să îşi prezinte demisia. Acesta este angajamentul pe care noi îl facem şi sper să adere în această campanie cât mai mulţi la el”.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a precizat în cadrul conferinței de presă că, pentru ca toate investiţiile să poată fi realizate, trebuie să renunţăm la un deficit maxim de până în 3%.

„Va trebui să investim mai mult, pentru că există posibilitatea finanţării unor proiecte majore  în domeniul energiei, în domeniul  infrastructurii, unde se pot găsi finanţări, ţi se pot angaja proiecte mai ample, care să se deruleze mai rapid. Mereu ni s-a spus: nu puteţi să depăşiţi deficitul bugetar. La această afirmaţie a Uniunii Europene eu îi întreb: cum vreţi să recuperăm decalajele? Voi aţi funcţionat în anii 50-60-70 cu ceea ce se numeşte cei 30 de ani glorioşi de creştere economică masivă a Uniunii Europene. Nu aţi avut deficite bugetare mai mari? Răspunsul este da, bineînţeles. De aceea au putut să ajungă la nivelul pe care îl invidiem. Nouă ni se refuză acest drept? Deficitul de 3% este o decizie asumată de Băsescu. Este greşită. Este asumată de domnul Băsescu, fără să se gândească la consecinţe. Eu nu accept pentru ţara mea, pentru România, să lăsăm capul jos. Suntem în cu totul şi cu totul altă fază a dezvoltării economice”, a spus Călin Popescu - Tăriceanu.

Proiectul politic prezentat astăzi de ALDE propune ca până în 2020 să fie construiţi peste 530 de km de autostradă care va genera aproximativ 6500 de locuri de muncă. Printre acestea se numără autostrada Comarnic-Braşov (54 km), Piteşti-Craiova (110 km) sau Centura Nord şi Centura Sud a Capitalei. ALDE propune ca doar în 2017 să fie finalizaţi peste 200 km de autostradă.

În ceea ce priveşte domeniul sănătății, în perioada 2017-2020, ALDE propune reabilitarea şi consolidarea spitalelor şi construirea celor trei spitale regionale pe fonduri UE.

În domeniul agricuturii, potrivit proiectului ALDE, vor fi investiţi în următorii cinci ani un miliard de euro doar pentru sistemul de irigaţii.

Pentru educaţie, ALDE propune alocarea a 6% din PIB prin patru creşteri anuale succesive de 13% până în 2020, precum şi un Program Naţional de modernizare a atelierelor de practică în şcolile care organizează învăţământ profesional, dar şi 50 de milioane de euro, bani alocaţi în patru ani, pentru manuale şcoalre. De asemenea, ALDE propune crearea unui Program Naţional pilot de creare a 120 de instituţii de tip after school, un program pilot de crearea a 100 de creşe, precum şi un program naţional de reabilitare şi modernizare a taberelor şcolare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.