Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Cum își bat joc tehnocrații de românii din Diaspora

u diaspora coada vot

Românii din Diaspora au revenit din nou pe tapet, odată cu numărul mic de oameni care s-au înscris pentru a vota prin corespondență. Ministerul de Externe a organizat o Masă Rotundă au simulat găsirea unor soluții pentru a-i ajuta pe românii din Diaspora, însă Maria Ligor, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni ținea să explice la fiecare propunere că este cam târziu pentru a mai face orice fel de modificări.

Vezi și: Călin Popescu Tăriceanu: 'DNA a încercat, cu persoane foarte cunoscute, să-mi facă denunțuri'

Masa Rotundă a debutat fulminant cu ministrul pentru Dialog Social anunțând că dezbaterea poate fi urmărită și de către românii din străinătate. De fapt, pe Facebook s-au transmis doar câteva minute, adică cele în care au vorbit Maria Ligor, ministrul delegat pentru diaspora și Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru dialog civic. (ulterior intreaga asa-zisa dezbatere a fost pusă pe canalul de youtube al MAE).

În cadrul dezbaterii, ministrul pentru Diaspora a spus că numărul de secții ”va fi anunțat”, dar nu a precizat când se va întâmpla lucrul acesta. De asemenea, datorită faptului că foarte puțini români s-au înscris în Registrul Electoral a explicat că, în mod normal, numărul de secții ar trebui să scadă dramatic, dar având în vedere experiențele anterioare se va încerca asigurarea unui număr de secții la fel ca la alegerile precedente sau chiar un număr puțin mai mare, în funcție de solicitări.

Dacă nu ar fi fost situația din 2014, când s-a constatat că numărul de secții nu este suficient, am fi zis că este în regulă. Dar când MAE constată că numărul de secții e total insuficient și se pregătește să repete greșeala din 2014, asta ne pune pe gânduri.

Vezi și: Se pregătește o fraudă electorală în Diaspora? Ce urmăresc modificările MAE

Citește și: OUG privind alegerile, pusă în dezbatere: MAE propune înfiinţarea de noi secţii

Daniel Țecu, președinte FADERE: ”Cei care au făcut această lege au făcut-o foarte prost. Nu înțeleg cum s-a făcut (...) Față de 2008, de exemplu, în Diaspora sunt de cinci ori mai mulți români”. Asta a fost explicația lui Țecu, pe care cei doi oficiali guvernamentali au aprobat-o, dar nu se mai poate face nimic.

La intervențiile ONG-urilor, care au atras atenția că ne îndreptăm spre o situație similară cu cea din 2014, cei doi tehnocrați au ridicat din umeri sau au răspuns în limbaj oficial. Pe scurt: e târziu acum. De la masă a venit și o replică: ”Dar noi știm că ne îndreptăm spre această situație din aprilie și acum suntem în august. De ce nu s-a făcut nimic”. După această explicație din sală, ministrul delegat a cerut și alte opinii.

Finalul dezbaterii a fost controversat. Jurnaliștii prezenți la eveniment așteptau să adreseze întrebări celor doi oficiali guvernamentali, dat fiind că aceasta este o temă importantă. Cum s-a terminat dezbaterea, ministrul Ligor s-a ridicat de pe scaun și, profitând de faptul că și restul invitaților se ridicaseră, a trântit ușa în urma ei. A fugit din fața jurnaliștilor pentru a nu i se pune întrebări.

Redacția STIRIPESURSE.RO ar fi avut două întrebări pentru miniștrii tehnocrați:

-La câți alegători stabiliți într-o localitate veți face secii?

-Câte buletine de vot se vor duce către străinătate și cine stabilește numărul lor în funcție de ce?

și evident alte câteva întrebări la care ordonanța nu oferă răspunsuri clare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.