Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Discursul de ADIO al președintelui Barack Obama: `A fost o onoare să fiu în serviciul vostru`

The Guardian
Obama

Preşedintele american Barack Obama a susţinut, marţi seara, la Chicago, în faţa a 18.000 de persoane, discursul de rămas-bun la finalul a opt ani de mandat, moment transmis de CNN, CBS, ABC şi alte mass-media americane şi internaţionale.

Vezi și: Nicolae Popa face DEZVĂLUIRILE care CUTREMURĂ țara: Traian Băsescu și Kovesi sunt VIZAȚI

"În această seară e rândul meu să adresez mulţumiri", a spus Obama într-un mesaj adresat atât celor care au fost pe aceeaşi lungime de undă cu el, cât şi celor care i-au criticat politicile. 

"În fiecare zi am învăţat de la voi. Am devenit un preşedinte mai bun şi un om mai bun datorită vouă", a afirmat preşedintele în exerciţiu, subliniind că, în continuare, crede în puterea oamenilor obişnuiţi de a provoca schimbări. 

Preşedintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătăţirea climatului economic, la scăderea şomajului, dar şi la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relaţiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

Citește și: Vine marea amnistie fiscala!

Succesorul său, Donald Trump, care va prelua mandatul prezidenţial la data de 20 ianuarie, nu şi-a ascuns intenţia de a revoca multe dintre politicile administraţiei Obama, iar publicul a huiduit când preşedintele în exerciţiu s-a referit la transferul de putere, potrivit DPA, preluat de agerpres.

Despre tranziţia dintre administraţia sa şi cea a republicanului, Obama a afirmat că este una paşnică şi le-a cerut americanilor să fie solidari şi să facă faţă împreună provocărilor. "E datoria noastră să ne asigurăm că ne ridicăm la înălţimea numeroaselor provocări cu care încă ne confruntăm", le-a spus Barack Obama miilor de susţinători. 

Făcând trimitere la intenţia lui Trump de a revoca reforma sistemului de sănătate realizată de administraţia Obama, preşedintele aspus: "Dacă pune la punct un proiect despre care poate demonstra că e superior îmbunătăţirilor făcute de noi sistemului de sănătate publică, un proiect de care pot beneficia mai mulţi oameni şi care presupune costuri mai mici, îl voi susţine public". 

Obama a spus că America este acum mai puternică decât acum opt ani, că are un potenţial uriaş, "dar acest potenţial se va concretiza doar dacă democraţia noastră funcţionează, dacă politicile noastre îi reflectă pe cetăţenii noştri, dacă noi toţi, indiferent de afilierea politică, readucem spiritul scopului comun de care avem acum o atât de mare nevoie". 

Fără a-l critica direct pe succesorul său, Barack Obama a făcut un apel la cetăţeni, cerându-le să se implice mai mult în viaţa publică. "Dacă sunteţi dezamăgiţi de aleşi, apucaţi-vă să strângeţi semnături şi candidaţi voi înşivă. Ieşiţi la rampă. Încercaţi. Perseveraţi". 

Detaliind provocările cu care se confruntă America, Obama s-a referit la diviziunile rasiale, economice şi politice, pe care le-a descris drept ameninţări la adresa democraţiei. "Inimile noastre trebuie să se schimbe. Nu înţelegi cu adevărat o persoană până nu priveşti lucrurile din perspectiva sa, până nu te pui în pielea sa",a spus primul preşedinte afro-american al SUA, făcând trimitere la personajul Atticus Finch din romanul "Să ucizi o pasăre cântătoare". 

Obama a lansat şi un avertisment privind polarizarea politică, în contextul în care tot mai mulţi americani se izolează alături de cei care le împărtăşesc opiniile politice şi exclud din start orice informaţie care nu le confirmă părerile deja formate. 

La finalul discursului, Barack Obama a vorbit, emoţionat, despre rolul pe care Prima Doamnă, Michelle Obama, şi fiicele lor, Malia şi Sasha, l-au avut în cei opt ani petrecuţi la Casa Albă. "Michelle, în ultimii 25 de an mi-ai fost nu doar soţie şi mamă a copiilor mei, ci şi cea mai bună prietenă. Ai preluat un rol pe care nu l-ai cerut şi l-ai personalizat cu graţie, hotărâre, stil şi bună dispoziţie. Ai transformat Casa Albă într-un loc deschis tuturor. Iar noua generaţie va ridica ştacheta mai sus pentru că te-a avut pe tine drept model. Mă faci să fiu mândru. Faci ţara să fie mândră de tine. Malia şi Sasha, (...) dintre toate lucrurile pe care le-am realizat la viaţa mea, cel mai mândru sunt de faptul că sunt tatăl vostru". 

Obama le-a mulţumit şi vicepreşedintelui Joe Biden şi soţiei lui, Jill, despre care a spus că fac deja parte din familie. Preşedintele în exerciţiu şi-a încheiat discursul făcând trimitere la sloganul său de campanie. 

"A fost o onoare să fiu în serviciul vostru. Nu mă voi opri aici. Voi continua. Voi rămâne alături de voi, în calitate de cetăţean, tot restul vieţii mele. Acum însă, fie că sunteţi tineri, fie că aveţi sufletele tinere,vă mai cer un lucru, în calitate de preşedinte al vostru - acelaşi lucru pe care vi l-am cerut când v-am rugat să aveţi încredere în mine, acum opt ani. Vă cer să credeţi. Nu în capacitatea mea de a aduce schimbarea, ci în a voastră. (...) Da, putem. Da, am reuşit. Da, putem" a spus Barack Obama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.