Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ofensiva impotriva orasului Mosul la un pas de catastrofa. Armata irakiana pare incapabila

rudaw.net
tanc

Ofensiva pentru eliberarea orasului Mosul s-a impotmolit dupa doar trei zile. Armata irakiana inainteaza cu greu, in timp ce fortele armate ale Kurdistanului irakian (Peshmerga) au pierdut tot teritoriul castigat dupa primele zile de ofensiva. Sunt însă alte opinii potrivit carora luptele sunt incetinite de numarul mare de civili prezenti in zona.

Vezi și: Traian Băsescu şi-a îndeplinit marele vis: Judecătorii au luat decizia definitivă / DOCUMENT

La doar 3 zile de la lansarea sa, marea ofensivă pentru eliberarea orasului Mosul, pregătită timp de mai bine de un an de Statele Unite, armata irakiană, forțele kurde Peshmerga și ceilalți aliați, s-a împotmolit mai mult sau mai putin.

Soldatii kurzi Peshmerga au fost fortati sa se retraga astazi din localitatea Al-Houd dupa ce au fost abandonati de catre omologii lor irakieni care s-au retras fara sa ii anunte datorita pierderilor grele. De asemenea , kurzii Peshmerga au pierdut tot teritoriul cucerit in prima zi de ofensiva la nord de Mosul in urma unui contra-atac puternic al jihadistilor ISIS.

Fortele armate irakiene au pierdut la randul lor orasul crestin-asirian Bashiqa pe care reusisera sa il elibereze in prima zi de ofensiva insa au incercat sa compenseze pierderea eliberand localitatile Mishraq, Al-Bakr, Sa'eywiyah, Bajwaniyah, "Asmaniyah și Najmat Al-Muhandis.

Vezi și: Patriarhia îi răspunde lui Iohannis după ce președintele i-a numit 'fanatici religioși' pe români

La aceasta ora se dau lupte grele , insa cei care au initiativa sunt jihadistii ISIS care avanseaza catre localitatea Bilawat dupa ce au distrus un tanc Abrams al armatei irakiene omorand mai multi soldati in operatiune..

Marti noapte , comandanții irakieni și kurzi au anunțat o pauză în operațiuni și s-au intalnit ieri pentru a decide ce măsuri trebuie luate , asa ca situatia ar trebui sa se schimbe dat fiind faptul ca fortele anti-ISIS beneficiaza de sprijin aerian si de o superioritate numerica clara.

Dificultățile armatei irakiene și a aliaților săi a fost criticată în ultima dezbatere prezidențială din SUA, unde candidatul republican a acuzat că ofensiva a fost lansată doar pentru sprijinul contracandidatei sale. Donald Trump a spus că e inacceptabil ca o asemenea ofensiva sa nu beneficieze de elementul surpriza si sa fie lansata cu surle si trambite.

Pe de altă parte sunt destui care susțin că luptele sunt oarecum mai dificile din cauza numarului urias de civili care inca locuiesc in zona.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.