Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitoare conflicte locale care împing lumea spre confruntare şi explozie

jobstreet.com.my
conflict

stiripesurse.ro vă prezintă principalele subiecte din presa zilei, printre care și o analiză din cotidianul Adevărul pe tema conflictelor locale care ameninţă pacea în lume și cu precădere în Europa.

Adevarul:

Săptămâna trecută a fost ocazia pentru relansarea unor conflicte locale, unele mai vechi, altele proaspăt apărute, care ameninţă să relanseze dispute puternice şi escaladări globale cu impact major asupra Europei. Iar toate aceste seminţe de zâzanie apar din rivalităţi mărunte sau din ambiţii mari, din motive simbolice, cu profund impact emoţional sau din raţiuni înguste, materiale şi gânduri de mărire ale unor actori mai mari sau mai mici.
Toate însă împing lumea spre confruntare şi explozie, pas cu pas, într-un tumult al confruntării voinţelor şi intereselor recomandabil pentru cause mai bune.
Mai întâi, duminică, Austria şi-a ales viitorul cancelar. Sebastian Kurz, un tânăr de 31 de ani care a preluat de numai 6 luni Partidul Popular, cu o detentă de lup tânăr care a ajuns peste noapte viitorul politic după ce a ocupat postul de ministru de Externe al popularilor, este pe cale să răstoarne uzanţele şi să preia funcţia de Cancelar într-un joc extrem de periculos cu extrema dreaptă. Îmbrăcând haina unui preocupat luptător pentru binele concetăţenilor săi împotriva migranţilor, dar într-o nuanţă extrem de echilibrată, Kurz a reuşit să atragă votanţii extremei drepte ai Partidului Libertăţii doar pentru a împinge partidul său propriu spre dreapta şi pentru a face alianţă cu aceeaşi extremă dreaptă, dar cu resurse mult diminuate. Geniu sau ucenic vrăjitor, Kunz se alătură lui Trudeau şi Macron ca salvatori ai propriei ţări în faţa extremismelor, jucându-se cu focul şi riscând experienţe nefaste cu extrema dreaptă.
În nordul Irakului, o rivalitate regională ajunsă la cotele de explozie după referendumul kurd riscă să antreneze actorii regionali de forţă, Iran şi Turcia, implicaţi în susţinerea regimului de la Bagdad, într-un conflict cu impact asupra luptei împotriva Daesh-Stat Islamic care să antreneze deopotrivă şi actorii globali majori într-o sarabandă de violenţă greu de prezis. Peshmerga kurdă rămâne cea mai puternică formaţiune militară din regiune şi partener relevant al SUA împotriva terorismului, dar vizată de represiunile actorilor din regiune pentru ambiţiile de independenţă.
Şi în relaţia turco-europeană tensiunile par să fi ajuns la un extrem, prin nemulţumirea majoră exprimată de Ankara faţă de criticile în raport cu regimul Erdogan şi excesele sale, nerecunoaşterea rolului său de partener economic şi securitar al Europei şi al Occidentului, abordarea distinctă a structurilor declarate teroriste de Ankara precum PKK şi FETO şi lipsa de sprijin şi solidaritate cu problemele şi preocupările legitime ale Turciei. O deschidere spre negociere există, însă Europa însăşi e chemată să revizuiască propria abordare internă şi să redescopere punctele comune în care relaţia cu Turcia, fie şi a lui Erdogan, este un punct de ajutor mutual şi interes recirpoc a fi cultivate în continuare. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Pe atunci era mai simplu. Orice pesedist serios avea explicatia gata pregatita cand bateau procurorii  la usa: Basescu! Nu trebuiau sa elaboreze, sa convinga sau sa explice in detaliu cum reuseste presedintele sa faca atat de multe dosare. Dupa mintea lor, Traian Basescu avea o singura ocupatie la Cotroceni: complota de dimineata pana seara cu binomul, clocea razbunari si inventa acte de coruptie cu baroni locali, parlamentari, ministri, fosti premieri, moguli. Cu Dictatorul la Cotroceni, aveau toti pe cine sa arate cu degetul.
A venit insa si momentul cand pesedistii au ramas fara calau. Se fac deja aproape trei ani de cand nu mai stiu exact din vina cui sunt anchetati in continuare. L-ati urmarit cu atentie pe Dragnea dupa sedinta maraton de la PSD si in general, cand incearca sa explice de unde i se trage? Complet haotic. La inceput a zis ca de la Soros, apoi l-a suspectat pe Klaus Iohannis, a dat vina pe servicii, pe americani si chiar pe Ponta, pentru ca in final sa sugereze ca ar fi un complot ceva mai mare impotriva tarii deoarece “nu se vrea” ca Romania sa performeze economic.
Evident, nici una din explicatiile de mai sus nu se compara cu Basescu. Aia prindea instant. Nu era nevoie nici de logica, nici de ratiune. Fostul presedinte polariza, impartea societatea in pro si contra. Ziceai Basescu si o parte din Romanie il injura cu vena umflata pe gat, in timp ce alta parte il apara la fel de isteric. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Pilonul II de pensii, funcțional din mai 2008, reprezintă fără îndoială una dintre cele mai importante reforme structurale realizate în România în ultimii 10 ani. Randamentul sumelor investite de către fondurile de pensii, cu atât mai mult cu cât avem deja o perioadă destul de lungă de la înființare, este o informație importantă atât pentru actualii contributori, cât și pentru decidenții de politici publice. Un comunicat recent al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) indică un randament mediu anualizat ai Pilonului II în perioada mai 2008 – septembrie 2017 de 9,1%. În cele ce urmează, voi argumenta că randamentul efectiv al pilonului II a fost mai redus și voi pleda pentru o prezentare mai transparentă a acestuia.
În primul rând, voi explica cum a fost calculat de către APAPR randamentul de 9,1% pentru perioada mai 2008 – septembrie 2017. Astfel, a fost calculată o medie ponderată a valorii unității de fond a tuturor celor existente, utilizând drept ponderi cota de piață după active, iar mai apoi a fost împărțit rezultatul la valoarea unității de fond din luna mai 2008. Ulterior, a fost determinat acel randament mediu anual care conduce la multiplicarea calculată anterior a unității de fond și care într-adevăr este de 9,1%. Acest rezultat reprezintă însă doar creșterea medie anualizată a valorii unității de fond, nu și randamentul mediu anualizat al fondurilor de pensii. De asemenea reprezintă randamentul mediu anualizat al sumelor investite de participanți doar în luna mai 2008, ceea ce nu corespunde randamentului total al investiției lor.
În mod evident, un contributor la pilonul II este mai interesat de randamentul mediu cu care au fost investite toate contribuțiile lui și nu doar cel cu care a fost investit prima contribuție transferată. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Airbnb duce la următorul nivel ambiţia de a pune stăpânire pe piaţa operatorilor tradiţionali de hoteluri, prin decizia de a construi apartamente pentru turişti, în parteneriat cu un dezvoltator imobiliar din Statele Unite, potrivit Financial Times.
Parteneriatul cu Newgard Development Goup marchează primul acord dintre Airbnb şi un dezvoltator imobiliar. Acesta subliniază strategia abordată de Airbnb în încercearea de a se extinde dincolo de rezervarea camerelor, acesta fiind serviciul lor principal, prin care a dat deja o lovitură operatorilor hotelieri în mai mult oraşe din întreaga lume.
Strategia aruncă Airbnb în luptă directă împotriva lanţurilor hoteliere care lucrează de asemenea cu dezvoltatori prin care oferă închirierea unor apartamente mobilate „cu ora”, precum Marriott International.
Complexul rezidenţial care va avea 300 de unităţi şi va fi situat în Kissime, Florina, în apropiere de Orlando, va fi construit şi deţinut de către Newgard dar prezentat sub tutela unui nou brand: „Niido powered by Airbnb”.
Jaja Jackson, directorul proiectului de multi-family al companiei Airbnb a sugerat că alte dezvoltări similare erau planificate de mult timp. „Asta e ceva ce se potriveşte ca filozofie cu strategia noastră pe termen lung”, spune el. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.