Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban, discurs cameleonic la Bruxelles: Ce angajamente și-a luat premierul Ungariei

the telegraph
Viktor Orban

Premierul ungar, Viktor Orban, a promis sâmbătă la Bruxelles, la reuniunea Partidului Popular European (PPE), că va respecta regulile europene, inclusiv în ceea ce priveşte controversata lege privind funcţionarea universităţilor, au declarat reprezentanţi ai PPE, şeful executivului de la Budapesta afirmând ulterior că va discuta cu Bruxelles-ul, dar a avertizat că nimeni nu poate impune condiţii Ungariei şi că respectiva lege - care afectează universitatea creată de George Soros la Budapesta - îşi va urma cursul, informează agenţiile Reuters, AFP şi MTI, scrie agerpres.ro

'Premierul Orban s-a angajat la reuniunea PPE să respecte şi să implementeze toate cererile Comisiei Europene în termenele stabilite de Comisie', a declarat, potrivit agenţiei Reuters, purtătorul de cuvânt al PPE, europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

Finul lui Klaus Iohannis, reales preşedinte al Forumului Germanilor din România


La rândul său, preşedintele PPE, Joseph Daul, a afirmat că 'preşedinţia PPE a emis un mesaj clar premierului Orban şi partidului său, Fidesz, că nu va accepta nicio restricţie pentru libertăţile de bază, nici ca statul de drept să fie încălcat'. 'PPE a cerut Fidesz şi autorităţilor ungare să facă toate demersurile necesare pentru a se conforma cererilor Comisiei', a adăugat Daul. 

La scurt timp după aceste declaraţii, date înaintea începerii summitului european destinat Brexitului, guvernul de la Budapesta a emis un comunicat în care afirmă că este dispus să poarte un dialog cu Comisia Europeană, dar menţionează totodată că 'în Ungaria nicio universitate nu poate beneficia de privilegii'. 

În acelaşi comunicat se insistă că instituţiile de învăţământ care nu au corespondent în ţările lor de origine nu pot fi autorizate în Ungaria, principala prevedere a noii legi ungare privind învăţământul superior. Universitatea Central-Europeană (Central European University - CEU), creată la Budapesta de magnatul George Soros, riscă să fie închisă sau mutată într-o altă ţară, întrucât nu îndeplineşte această condiţie. 

În declaraţiile acordate presei după summitul european, premierul Viktor Orban a afirmat că poziţia Ungariei a fost apărată cu succes la reuniunea PPE de dinaintea acestui summit. Referindu-se la chestiunea Universităţii CEU, el a spus că noua lege privind învăţământul superior îşi va urma cursul. După ce a menţionat că nimeni nu poate impune condiţii Ungariei, Orban a confirmat că guvernul său şi Comisia Europeană vor negocia în lunile următoare pe tema respectivei legi. 

Comentând pe marginea vizitei lui George Soros la Bruxelles, unde acesta s-a întâlnit cu oficiali europeni, inclusiv cu Jean-Claude Juncker, Orban a spus că 'sunt unii care doresc să rănească Ungaria şi alţii al căror obiectiv este să apere ţara'.

Ludovic Orban, săgeți către Gorghiu, Blaga și Turcan: DICTATURA din PNL


Dar Comisia Europeană este nemulţumită şi de alte iniţiative legislative adoptate la Budapesta. La sfârşitul lunii martie în Ungaria a intrat în vigoare o lege care prevede că migranţii care sosesc la graniţele ţării trebuie să înainteze cererile de azil în aşa-numitele zone de tranzit, unde vor rămâne în regim închis până când vor primi un răspuns la cererea formulată. 

La trei zile după adoptarea acestei legi, partidul Fidesz a prezentat parlamentului un proiect de lege care prevede că ONG-urile ce beneficiază de finanţare din afara ţării trebuie să se înregistreze ca 'organizaţii susţinute din străinătate'. 

Guvernul de la Budapesta a iniţiat la începutul lunii aprilie şi o consultare populară în care cere cetăţenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerată la Bruxelles drept una antieuropeană. 

În comunicatul emis sâmbătă, guvernul de la Budapesta respinge această apreciere şi menţionează că respectiva campanie, denumită 'Să oprim Bruxelles-ul', a fost lansată întrucât UE 'funcţionează prost la ora actuală la multe capitole şi necesită o reformă'. 

La rândul său, Viktor Orban a declarat sâmbătă la Bruxelles că el conduce un guvern proeuropean şi că în rândul cetăţenilor maghiari susţinerea apartenenţei la UE este mai mare decât oriunde în altă parte, dar a estimat că UE este condusă greşit şi are nevoie de reforme, motiv pentru care a apreciat că este nevoie de dezbateri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.