Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban o îngenunchează pe Merkel la ea acasă. Sprijin neașteptat din Germania

orban viktor

Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU), formaţiune aliată cu CDU (Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Angela Merkel), şi-a exprimat sprijinul faţă de premierul ungar Viktor Orban în demersul de a securiza graniţele Uniunii Europene în faţa imigranţilor ilegali proveniţi din ţările arabe, africane şi asiatice, relatează agenţia EFE. 

'Ne uneşte obiectivul de a restabili ordinea juridică europeană', a indicat Orban, invitat să participe la reuniunea anuală de toamnă a CSU, desfăşurată miercuri în localitatea bavareză Bad Staffelstein. La o conferinţă de presă comună cu premierul statului federal Bavaria, Horst Seehofer, primul ministru ungar a subliniat că acest val de imigranţi nu va putea fi oprit prin impunerea de cote obligatorii, cum tocmai s-a făcut la Consiliul JAI, ci prin securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, insistând să se facă o diferenţiere între refugiaţi şi imigranţii economici imediat după ce aceştia au trecut frontiera externă a spaţiului Schengen, astfel încât ei să nu poată ajunge mai departe în interiorul acestui spaţiu de liberă circulaţie. 

În opinia şefului executivului ungar, UE trebuie să implementeze un program pe care-l evaluează la circa 3 miliarde de euro pentru protejarea frontierelor şi pentru repatrierea acelor imigranţi care, potrivit lui Orban, nu ar fi trebuit să plece niciodată din ţările lor. 

La conferinţa de presă el şi-a îndreptat criticile mai ales înspre cancelarul Merkel, a cărei 'generozitate prost înţeleasă' a condus la actualul val de imigranţi. El a asigurat că o respectă pe Angela Merkel, dar a acuzat-o că practică un fel de 'imperialism moral', amintindu-i şefei executivului german că celelalte ţări, inclusiv Ungaria, nu sunt obligate să-i împărtăşească viziunea cu privire la imigranţi. 

Aceste idei par să fi fost aprobate de premierul bavarez, care a admis că în 'urma deciziei germane au fost anulate normele europene în vigoare', aluzie la momentul în care Angela Merkel a dat undă verde intrării libere a imigranţilor în Germania, nerespectând prevederile Regulamentului de la Dublin (ce reglementează examinarea cererilor de azil în Europa), decizie ce a provocat colapsul capacităţilor de primire a refugiaţilor în Bavaria. 

Europa s-a văzut astfel confruntată cu provocarea primirii unui flux 'istoric' de refugiaţi, luând doar măsuri improvizate în grabă şi care au creat situaţii haotice, a adăugat Seehover, însoţit la conferinţa de presă de liderul grupului popular din Parlamentul European, Manfred Weber, cel care anterior a declarat că în Europa ar trebui ridicate mai multe garduri de genul celor construite de Ungaria la graniţe, pentru ca imigranţii clandestini să nu se mai poată deplasa în voie în interiorul blocului comunitar. 

Liderul bavarez, a cărui decizie de a-l invita pe Orban la reuniunea CSU a provocat stupoare pe scena politică germană, a mai afirmat despre Angela Merkel că ea joacă rolul 'generozităţii, moralităţii şi umanităţii' în timp ce alţii trebuie să plătească pentru valul de refugiaţi. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.