Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban: Parlamentul European aplică 'Planul Soros' privind imigraţia

EurActiv
Viktor Orban

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat vineri la Bruxelles că Parlamentul European a început să implementeze ''Planul Soros'' privind imigraţia, întrucât Comisia pentru libertăţi civile, cetăţenie şi afaceri interne (LIBE) a PE a adoptat un raport privind amendarea Regulamentului Dublin, relatează agenţia MTI. Exprimându-se după Consiliul European de toamnă, Orban estimat că nu mai este mult până când va fi introdus un mecanism permanent privind distribuirea de migranţi fără o limită superioară, care se traduce printr-o cotă obligatorie de relocare.

Comisia LIBE a aprobat joi un proiect de document privind modificarea Regulamentului Dublin, proiect ce prevede un mecanism "permanent şi automat' de repartizare a migranţilor în cadrul UE. În baza acestuia, solicitanţii de azil vor putea fi transferaţi în orice moment din ţările de sosire spre alte ţări care nu au ajuns încă la numărul 'corect' de refugiaţi pe care ar trebui să-i primească, calculat în funcţie de PIB-ul şi populaţia lor. Statele membre care refuză partea ce le revine, cum au făcut Ungaria şi alte ţări est-europene în cazul cotelor obligatorii stabilite în anul 2015, ar putea fi sancţionate cu diminuarea fondurilor europene.

Raportul LIBE ''ignoră pericolele rezultate din legătura între migraţie şi terorism'', a afirmat Orban, adăugând că amendamentul va restricţiona totodată puterile statelor membre ale UE. Orban a mai apus că, în pofida unor ''diferenţe preocupante privind unele chestiuni'' între Grupul de la Vişegrad (V4 - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) şi Comisia Europeană, dineul de lucru la care au participat liderii din V4 şi şeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, a fost un succes şi că există şanse pentru îmbunătăţirea cooperării, conform Agerpres.

În opinia premierului ungar, diferenţele din opiniile părţilor privind viitorul Europei şi migraţia îşi au rădăcini în discrepanţe mai degrabă culturale decât politice. ''Cu toate acestea, reuniunea a fost încununată de succes. Noi am reuşit să clarificăm numeroase neînţelegeri şi să-i spunem preşedintelui Juncker că dorim mai mult respect pentru oamenii din centrul Europei, inclusiv unguri'', a afirmat Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.