Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vilnius. 'Nu poţi fi agresor în Ucraina şi pacificator în altă parte'

'Nu poţi fi agresor în Ucraina şi pacificator în altă parte', a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, într-un interviu acordat postului Europa Liberă, în marja reuniunii Consiliului de Afaceri Externe, care a avut loc luni, la Luxemburg, interviu în care vorbeşte despre poziţia statelor membre ale UE faţă de Rusia şi posibile noi sancţiuni la adresa acestei ţări.

Citeşte şi: Aterizare FORŢATĂ a unui zbor transatlantic. Piloţii au simţit fum în cabină

'Din câte văd, situaţia nu s-a schimbat, după cum am spus nu o dată: nu poţi fi agresor în Ucraina şi pacificator în altă parte. Acest lucru se întâmplă să fie adevărat, chiar şi cei care cred în abordarea constructivă îşi pierd cumpătul şi acuză Rusia de crime de război. E o acuzaţie foarte grea, de altfel, mai ales având în vedere posibilele sancţiuni suplimentare din cauza Siriei', a spus Linkevicius, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Patru persoane ARESTATE în India, după incendiul din 'spitalul groazei'

Potrivit ministrului de externe lituanian, 'UE a acţionat cel mai bine, probabil, pentru că există 28 de jucători'. 'Da, există diferenţe de opinii, dar există şi o putere în decizii comune', a spus acesta.

VIDEO - Atac ARMAT în San Francisco

Întrebat dacă Bruxellesul 'a fost naiv în relaţia cu Rusia', Linkevicius a răspuns că atunci când se vorbeşte de Bruxelles, se au în vedere naţiuni. 'Bruxellesul este doar Bruxelles, dar ne exprimăm poziţia în comun. Uneori, deciziile sunt influenţate şi de aşteptări diferite, poate de aşteptări naţionale', a estimat şeful diplomaţiei lituaniene.

'Nu ne putem învinui pentru agresiuni, pentru anexări, atât timp cât nu noi (statele UE) facem acest lucru, dar ar trebui să împărţim responsabilitatea, pentru inacţiunea noastră atunci când era nevoie de noi', a adăugat el.

Citeşte şi: SUA. Liderul republicaniilor din Congres promite că va menţine embargoul impus Cubei

Referitor la Parteneriatul Estic al UE, Linkevicius a explicat că acesta 'a fost creat ca partenerii noştri să aibă o platformă de dialog cu Uniunea Europeană'. 'Unele ţări vor să devină membre, altele probabil niciodată nu vor deveni. Dar e un instrument cu adevărat unic. Eu cred că a fost o abordare corectă şi în acelaşi timp foarte dificilă, pentru că atitudinea a fost diferită', a admis el.

Citeşte şi: Donald Trump, lovitură dură pentru Barack Obama

În opinia lui Linas Linkevicius, UE dispune de instrumentele necesare pentru a contesta încălcările Rusiei, 'mai ales dacă coordonăm acţiunile cu Statele Unite şi alte puteri ale lumii'.

'Nu trebuie să fim cinici, nu trebuie să vorbim de interese în detrimentul valorilor. Aceasta este responsabilitatea noastră', a declarat ministrul de externe lituanian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.