Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violente în Kosovo. Poliția a operat zeci de arestări

Albin Kurti

Poliţia din Kosovo a arestat sâmbătă un parlamentar al opoziţiei şi 86 de membri partidului său la finalul unui miting desfăşurat la Pristina la care au participat mii de persoane, cerând abandonarea acordului, sub egida de UE, pentru normalizarea relaţiilor cu Serbia, relatează AFP. 

Albin Kurti, un parlamentar al partidului Vetevendosje (Autodeterminare) numărându-se printre liderii manifestaţiei împotriva guvernului, a fost arestat la sediul partidului său la Pristina, a informat poliţia într-un comunicat. 

Forţele de ordine au mai reţinut, de asemenea, 86 de membri ai formaţiunii sale politice care au încercat să împiedice arestarea lui, potrivit sursei amintite. 

Interogat de poliţie şi în luna octombrie, Albin Kurti figurează printre deputaţii opoziţiei care de mai multe săptămâni au paralizat activitatea parlamentului pentru a protesta faţă de acordul cu Serbia, recurgând frecvent la gaze lacrimogene şi provocând ciocniri violente pe străzile din Pristina. 

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, parlamentarul s-a adresat miilor de manifestanţi adunaţi la Pristina la apelul opoziţiei. 

Aceasta se opune în special proiectului de a acorda mai multă autonomie minorităţii sârbe din Kosovo, fostă provincie sârbă cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, marea majoritate de origine albaneză. Opoziţia se opune şi unui acord de frontieră cu Muntenegrul, care în opinia sa ar duce la pierderi teritoriale. 

"Cerem guvernului: Nu puneţi în pericol Kosovo!", s-a adresat mulţimii aflate într-o piaţă din Pristina Fatmir Limaj, aflat în fruntea partidului de opoziţie Iniţiativa pentru Kosovo. 

El a lansat un apel pentru alegeri anticipate care să rezolve criza politică tot mai profundă. 

Opoziţia a remis la 23 noiembrie preşedintei Atifete Jahjaga o petiţie semnată de peste 200.000 de persoane afirmând că înfiinţarea unei Asociaţii de municipalităţi sârbe în Kosovo, prevăzută într-un acord calificat ca "istoric" de Bruxelles şi încheiat în 2013 sub egida UE, va adânci diviziunile etnice şi va creşte influenţa Serbiei. 

Kosovarii albanezi au proclamat în 2008 independenţa acestei foste provincii din sudul Serbiei. Serbia nu a recunoscut niciodată această independenţă, dar Uniunea Europeană a lansat un dialog între Belgrad şi Pristina vizând normalizarea relaţiilor lor. 

Potrivit Constituţiei, autorităţile sunt obligate să ia în considerare orice iniţiativă cetăţenească susţinută de 10% din populaţia Kosovo. 

Curtea Constituţională, sesizată de preşedinta Jahjaga, a suspendat la 10 noiembrie punerea în aplicare a acordului dintre Pristina şi Belgrad, precizând că este o "măsură provizorie".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.