Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita patriarhului Kirill în România, în PERICOL? De ce s-a supărat Patriarhia rusă pe jurnaliştii români

Kirill

Unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui an din ţara noastră este în pericol. Vizita Patriarhului Rusiei, Kirill este sub semnul întrebării. Patriarhia română a anunțat joi că patriarhul Kirill I al Moscovei a acceptat să vină în România, ceea ce ar fi o premieră. Vizita ar urma să aibă loc în perioada 26 - 28 octombrie, adică de Sf. Dimitrie. Numai că, la Moscova, informația nu este confirmată, dar nici infirmată. TVR susţine că oficialii ruși ar fi supărați pe jurnaliștii români pentru că au dat ca sigură vizita patriarhului rus. Dificultatea realizării acestei vizite este legată de disensiunile pe care cele două Biserici, română și rusă, le au față de Mitropolia Basarabiei.

Citește și: Val de scumpiri! Iată ce prețuri vor crește de la 1 octombrie

„Oficial, Patriarhia rusă nu confirmă, dar nici nu dezminte o posibilă vizită a Patriarhului Kirill la Bucureşti. Chiar au părut destul de deranjaţi de faptul că presa din România ştie deja că Patriarhul rus a confirmat participarea. Mi s-a spus doar că vom fi anunţaţi din timp dacă această vizită va avea loc. Oricum, nu s-a trecut peste divergenţele care există între Bisericile Ortodoxe rusă şi română. Moscova nu vede nici acum cu ochi buni reînființarea Mitropoliei Basarabiei şi susţine că Biserica Ortodoxă Română a intrat peste teritoriul ei canonic”, spune sursa citată.

Citește și: Vești bune pentru elevi! De ce reduceri vor beneficia

În Republica Moldova există o Biserică Ortodoxă Autonomă a Basarabiei, reprezentată de Mitropolia Basarabiei, care ține de structura Bisericii Ortodoxe Române. În paralel, există și Mitropolia Moldovei, care ține de Biserica Ortodoxă Rusă. „Patriarhul Kirill si-a exprimat disponibilitatea de a accepta invitaţia de a veni la Bucureşti împreună cu ceilalţi Întâistătători ai altor Biserici Ortodoxe din fostele ţări comuniste. Au fost invitaţi în contextul Anului Comemorativ dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului şi al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel. Vizita va avea loc şi cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie)”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.