Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Alexandrescu (candidat intern USR): „Am încredere în corectitudinea lui Nicușor Dan, chiar dacă ne pot separa anumite convingeri politice” INTERVIU

Facebook/ arhiva personală
Vlad Alexandrescu

Am dorit să fac câte un interviu cu cei trei candidați la șefia USR. Cristian Seidler s-a retras din cursă. Dan Barna (cumva nesurprinzător) m-a tratat cu tăcere. A rămas Vlad Alexandrescu.

Să intrăm direct în pâine. Cum vă diferențiați de ceilalți (doi) candidați?

Vlad Alexandrescu: Capacitatea de asumare a unor valori, moderația și echilibrul în discurs și acțiune, notorietatea, experiența în administrație și diplomație, faptul că acord o mare importanță conviețuirii în USR a unor grupuri și straturi diverse care compun partidul.

Cum comentați retragerea dlui Seidler?

Vlad Alexandrescu: Regret această decizie, este un om valoros, un politician pe care îl prețuiesc și lângă care și cu care aș vrea să lucrez.

Mă gândeam să comentați motivele...

Vlad Alexandrescu: Cristian Seidler nu apreciază faptul că în București, sistemul de vot decis de organismele statutare ale partidului a fost diferit de cel din teritoriu. Acest lucru se explică însă prin istoria USR, prin densitatea și diversitatea membrilor de partid din sectoare, care a dus la necesitatea unui sistem ponderat de alegere a delegaților.

Ponderat cu?

Vlad Alexandrescu: E un vot ponderat, numit n/2, în sensul că fiecare delegat la Conferința municipală poate alege doar jumătate din numărul total al candidaților eligibili din București. În felul acesta, se asigură o reprezentativitate mai mare a tuturor sensibilităților ideologice și a grupurilor din partid.

(Nota redacției: dacă fiecare participant ar fi dat un număr de voturi egal cu numărul de candidați atunci o majoritate simplă de 50%+1 ar fi putut, votând disciplinat, să aleagă toți delegații. În partid există o largă opinie că gruparea din jurul lui Nicușor Dan a folosit această strategie ca să domine masiv – unii spun integral – conducerea organizației București)

Ați rămas doar doi candidați. Încotro credeți că se vor îndrepta voturile domnului Seidler?

Vlad Alexandrescu: După toate probabilitățile, o parte dintre delegații care ar fi votat cu Cristian Seidler nu vor participa la Congres. Sper totuși ca numărul absenților să fie cât mai mic. Evident, îi îndemn să mă voteze, candidatura mea fiind cea mai bună garanție pentru o reprezentare echilibrată a tuturor tendințelor din USR.

Scenarii, încredere și compromis

Scenariu: Ați decis în partid că îl sprijiniți pe Nicușor Dan la PMB. Discuțiile merg bine, veniți cu o propunere de protocol. Brusc, dl Dan spune că el a mai avut surprize neplăcute cu USR și se simte mai confortabil să nu semneze nimic și să lucrați împreună fără un document scris. Cum procedați?

Vlad Alexandrescu: Nu aș simți nevoia unui protocol scris. Nicușor Dan e un om al convingerilor puternice și un om de onoare. Cunosc acțiunea lui în favoarea Bucureștiului, a apărării patrimoniului și urbanismului Capitalei, încă de acum zece ani. Pe când eram ministru al Culturii, am avut ocazia să apreciez că s-a luptat pentru păstrarea unor monumente istorice din București mai mult decât a făcut-o Ministerul Culturii. Nu văd colaborarea cu el în acest domeniu ca având nevoie de un document scris. Lupta lui pentru o administrație curată și pentru cheltuirea judicioasă a banului public nu mai are nevoie de niciun fel de garanții.

Se auzise totuși că l-ați acuzat la un moment dat pe Nicușor Dan de lipsă de fair play.

Vlad Alexandrescu: Au fost momente mai tensionate, înaintea consultării interne privitoarea la referendumul pentru modificarea Constituției. În USR se discută cu franchețe, dar asta nu înseamnă ca renunțăm la respect reciproc.

Am încredere în corectitudinea lui Nicușor Dan, chiar dacă ne pot separa anumite convingeri politice. Gestionarea diferențelor e o probă de maturitate.

Scenariu: Aveți o doctrină (să zicem cea din USR Viu). Aveți negocieri pentru o colaborare cu Dacian Cioloș. Dl Cioloș vă cere să modificați unele articole din doctrină. Cum procedați?

Vlad Alexandrescu: Aș stărui pe diferența între valori și principii, pe de o parte, și proiecte și măsuri pe de alta. Am elaborat USR Viu tocmai din dorința de a da o bază mai largă proiectelor de politici publice și măsurilor de guvernare. Cred că un partid trebuie să se sprijine, dincolo de măsurile concrete, care implică decizii în cheltuirea banului public, pe o viziune mai largă despre societate, pe o comparație a României cu alte state din Uniunea Europeană. Întrebarea trebuie mereu să fie: avem noi o reprezentare a modului în care trebuie să ne modernizăm? De aici aș porni discuția despre chestiunile de doctrină. Valorile anunțate ale Platformei România 100 sunt în chip evident compatibile cu cele ale USR. Iar USR Viu, un document mai elaborat, își propune să răspundă la acea întrebare.

În scenariu dl Cioloș insistă și ajungeți la un impas. Schimbarea cerută de dl Cioloș nu este esențială dar USR pur și simplu nu crede în ea. Ce faceți?

Vlad Alexandrescu: Puteți da un exemplu? Dacă nu este esențială și colaborarea este mai importantă, rațional e să ajungem la o înțelegere. Nuanțele sunt deschise discuției. Liniile roșii sunt date de respectarea principiilor și valorilor democratice. Nu mă aștept ca acestea să fie încălcate într-o discuție cu un interlocutor ca Dacian Cioloș. USR dorește să devină axul politicilor de modernizare a României. A agrega, prin negociere și dialog, resursele de oameni și idei capabile să susțină această modernizare este, în schimb, esențial.

Chiar era un exemplu abstract, nu mă gândeam la ceva anume.

Eșecuri și succese

De ce ați eșuat în achiziția Cumințeniei Pământului?

Vlad Alexandrescu: Nu consider că am eșuat. Am lansat un proiect național, de subscripție publică, pentru un monument universal al artei moderne. Este primul proiect public-privat pentru achiziția unui bun cultural de o asemenea anvergură. Subscripția a strâns aproape un milion trei sute de mii de euro, cea mai mare sumă strânsă vreodată în România de la persoane private și companii pentru un obiect de artă. Faptul că PSD a denunțat această campanie ca nepotrivită și a făcut din ea o țintă electorală cade în totalitate în răspunderea sa istorică.

Cum caracterizați performanța USR la alegerile locale parțiale?

Vlad Alexandrescu: La alegerile locale parțiale din iunie 2017, USR a avut candidați în localități de diverse mărimi, iar performanțele ar trebui evaluate în chip diferit. Am fost foarte vizibili în Craiova, de pildă, unde USR a obținut prin candidatul său, Adrian Prisnel, un scor de 11,6%, un scor apropiat de cel obținut la alegerile parlamentare. În localitățile mici, rezultatele USR au fost mai slabe. E limpede că performanța USR la alegerile parțiale, în ansamblu, e nesatisfăcătoare. De aceea extinderea si consolidarea filialelor locale e una dintre prioritățile mele. Îmi doresc un partid în creștere, profesionalizat, întors cu fața către cetățeni și comunități locale. E singura cale de a obține rezultate mai bune în alegeri.

Bun, și cum facem asta?

Vlad Alexandrescu: USR știe să facă asta. Este modelul USB, în București, care a început prin a aduna cetățeni în jurul unor chestiuni de interes pentru comunitatea locală, i-a sensibilizat la cheltuirea responsabilă a banului public, la transparența deciziei administrative, apoi i-a implicat în lupte mai politice, împotriva corupției, pentru susținerea statului de drept. Pentru a extinde modelul în țară avem nevoie de un ghid pentru filialele locale, care va descrie exact acest tip de abordare. Programe de instruire pentru membri vor putea urmări implementarea acestui know-how și identificarea persoanelor cu expertiză comună în chestiuni de interes general. În programul meu de candidatură, veți găsi toate aceste lucruri, laolaltă cu ținta de creștere a partidului la 20.000 de membri până în 2020.

Ați fost relativ discret ca personaj politic. Veți continua același stil și ca președinte, dacă veți fi ales, sau credeți că liderul USR trebuie să fie mai prezent în zona publică?

Vlad Alexandrescu: Cred că trebuie să lucrăm în zona eficienței politice. Ca președinte voi fi, desigur, mai prezent în spațiul public, atât în virtutea funcției, dar și pentru că doresc să aduc în USR o comunicare susținută și coerentă. Prezența mediatică depinde uneori și de o pătrundere a temelor USR în agenda publică, pe care mi-o doresc pentru USR. Acum, de pildă, USR are ca obiectiv readucerea în dezbaterea publică a reformei electorale, cu accent pe alegerile de primari în două tururi de scrutin și pe diminuarea numărului de semnături pentru înscrierea în alegeri, două lucruri pe care le-am promis în campania electorală.

Ultimele întrebări. Care este cea ai bună decizie a Biroului Național al USR.? Dar cea mai rea?

Vlad Alexandrescu: Luăm cca 8-9 decizii pe ședință... Faptul că le luăm este esențial. Fiecare dintre ele duce partidul mai departe. Multe țin de organizarea unor filiale, de modul de funcționare a unor organisme USR, de demararea unor proiecte propuse de membri. O decizie foarte bună a fost aceea de a cere Ministerul Justiției în situația formării unui guvern de coaliție în momentul căderii guvernului Grindeanu. USR este asociat cu lupta împotriva corupției și a tulburării echilibrului puterilor în stat. Cred că suntem actualmente cel mai credibil partid parlamentar pe această linie și este important să rămânem așa. O decizie foarte proastă chiar nu văd în cele câteva luni de funcționare a Biroului Național. Toate au fost confirmate de organismele statutare ale USR sau prin consultarea membrilor, cum ar fi cea de poziționare împotriva modificării Constituției.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.