Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a anunțat soarta Siriei: 'E o șansă reală'

www.newsweek.com
Vladimir Putin Bashar al-Assad

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat miercuri că există o "şansă reală" de a pune capăt conflictului din Siria, subliniind însă că pentru o soluţie politică toate părţile, inclusiv guvernul sirian, trebuie să accepte compromisuri, relatează AFP, dpa şi Reuters.

"A apărut o şansă reală de a pune capăt acestui război civil care durează de mai mulţi ani", a declarat preşedintele rus în deschiderea unui summit organizat în staţiunea balneară Soci, în prezenţa preşedinţilor Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi Iranului, Hassan Rouhani. Potrivit lui Putin, acţiunile militare de amploare "împotriva grupurilor teroriste din Siria se apropie de final", scrie agerpres.ro.

Citește și: Prețul pentru EXIL? Câți bani ar fi primit nepotul Regelui Mihai pentru a nu se mai întoarce în România

"Datorită eforturilor Rusiei, Iranului şi Turciei, am reuşit să evităm dezintegrarea Siriei, să împiedicăm căderea ei în mâinile teroriştilor internaţionali", ceea ce ar fi însemnat o "catastrofă umanitară", a spus Putin.

Prin summitul de la Soci, liderul de la Kremlin, principalul susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, vrea să pregătească perioada postconflict, în condiţiile în care regimul sirian, sprijinit de armata rusă, a preluat de la rebeli şi de la jihadişti controlul asupra unei mari părţi a teritoriului ţării.

Citește și: Un gigant de proporții își mută producția din China la subsidiara din România: Cine este și ce produs nou vrea să producă

Rusia şi Iran, aliate ale regimului de la Damasc, şi Turcia, care îi susţine pe rebeli, au patronat procesul de la Astana, care a permis instituirea a patru 'zone de detensionare' pe teritoriul sirian. Aceste măsuri au permis reducerea tensiunilor pe teren şi reunirea în jurul unei singure mese a reprezentanţilor regimului şi opoziţiei pentru abordarea unor probleme militare în timp ce negocierile de la Geneva se aflau într-un punct mort.

Putin a subliniat miercuri că reglementarea conflictului sirian - soldat cu peste 330.000 de morţi în decurs de şase ani - va necesita "concesii" din partea tuturor celor implicaţi, "inclusiv din partea guvernului sirian" şi a dat asigurări că Moscova, Teheran şi Ankara vor depune "cele mai active eforturi pentru ca acest demers să fie cât mai productiv".

Citește și: Regele Hagi, părăsește România? Ce ofertă tentantă a primit de la arabi

Preşedintele rus a menţionat că poporul sirian trebuie să decidă pentru propriul viitor şi a făcut totodată apel la ceilalţi lideri să contribuie la reconstrucţia din Siria prin dezvoltarea unui program comprehensiv pe termen lung, care să ţină cont de nivelul "colosal" de distrugere suferit de această ţară.

La rândul său, preşedintele turc a insistat că este vital ca toate părţile să contribuie la o reglementare politică a crizei siriene care să fie acceptabilă pentru poporul acestei ţări.

Citește și: Declarații inedite ale ministrului Muncii: „Noi n-am spus niciodată că prin acest transfer de contribuții cresc salariile” .

În acelaşi timp, preşedintele Iranului a notat că interferenţele străine în conflictul din Siria trebuie să înceteze, iar prezenţa militară străină pe teritoriul sirian nu poate fi acceptată decât la invitaţia guvernului sirian, evitând însă să menţioneze o ţară anume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.