Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, PRIMA conversaţie telefonică cu Erdogan, după criza diplomatică. Ce au discutat

putin erdogan

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au avut miercuri o convorbire telefonică pentru prima oară de la începutul crizei diplomatice între cele două ţări în luna noiembrie 2015, Ankara menţionând o discuţie 'foarte productivă şi foarte pozitivă', relatează AFP, citează agerpres.ro.

Decizia lui Victor Ponta, după atentatul din Istanbul

Erdogan şi Putin au convenit să se întâlnească, în cadrul acestei prime discuţii între cei doi lideri după şapte luni de tensiuni provocate de doborârea unui avion militar rus Su-24 de către aviaţia turcă la graniţa cu Siria. 'Reiterând angajamentul lor de a relansa relaţiile bilaterale (...) cei doi lideri au convenit să rămână în contact şi să se întâlnească' la o dată încă necunoscută, indică un comunicat al serviciului de presă al preşedintelui turc.

Antena 3: Ponta, consilier onorific al lui Erdogan. Reacţia fostului premier / UPDATE

'Ei discută chiar în acest moment', le-a spus jurnaliştilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în jurul orei 09:30 GMT, precizând că rezultatele acestei convorbiri vor fi făcute publice ceva mai târziu. 

Un responsabil al preşedinţiei turce a indicat ulterior pentru presă că discuţia, care a durat în jur de 40 de minute, s-a sfârşit şi că aceasta a fost 'foarte productivă şi foarte pozitivă'.

Mega-dosarul lui Sebastian Ghiţă, trimis în instanţă de DNA. Lista lungă a acuzaţiilor


Acesta este primul contact direct între Putin şi Erdogan de la începutul, în luna noiembrie 2015, a gravei crize diplomatice în cele două ţări, provocată de moartea unui pilot rus al cărui bombardier fusese doborât de aviaţia turcă în zona frontierei dintre Siria şi Turcia.

Liderul pro-BREXIT surprinde din NOU: Îl laudă pe Putin și dă de pământ cu Obama

După şapte luni de la incident, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a prezentat luni regretele - percepute de Moscova drept scuze, conform mass-media internaţionale şi ruse - pentru cele întâmplate, într-un mesaj adresat lui Vladimir Putin, potrivit Kremlinului. 

Chiar înainte de a-l suna pe omologul său turc, preşedintele Rusiei a exprimat condoleanţe poporului turc, după triplul atentat sinucigaş de marţi seara de la aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, soldat cu 41 de morţi şi 239 de răniţi, conform unui bilanţ actualizat miercuri de Ankara. 

'Ne pare rău şi ne exprimăm compasiunea pentru victimele acestui act terorist', a declarat Putin, citat de televiziunea rusă, în timpul unei întâlniri cu elevi germani şi ruşi la Moscova. 

La 24 noiembrie 2015, un bombardier rus Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă la frontiera cu Siria, provocând moartea unui pilot, care a fost ucis cu focuri de armă de către rebeli de pe teritoriul sirian în timp ce cobora cu paraşuta la sol. Turcia susţine că aparatul rusesc îi încălcase spaţiul aerian. Ca ripostă, Moscova a adoptat contramăsuri, în principal comerciale, faţă de Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.