Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin s-a apucat de scris: Ce a publicat cel mai periculos om al planetei despre România

putin w

Rusia nu vede probleme insolubile în relaţiile sale cu UE şi pledează pentru un dialog într-o gamă largă de subiecte, dar nu observă deocamdată disponibilitate în această privinţă de cealaltă parte, scrie preşedintele rus Vladimir Putin într-un editorial publicat joi în ziarul elen Kathimerini, înaintea vizitei sale, vineri, în Grecia, relatează agenţia de presă TASS.

'Rusia porneşte de la necesitatea construirii unui dialog autentic şi pe picior de egalitate cu Uniunea Europeană cu privire la o gamă largă de probleme, de la liberalizarea vizelor până la formarea unei alianţe energetice. Cu toate acestea, nu vede deocamdată disponibilitate din partea partenerilor europeni de a merge pe o cale reciproc avantajoasă şi de viitor', susţine şeful statului rus.

Citește și: E mamă și soție, dar și-a părăsit soțul pentru un deținut condamnat la moarte: Ce vrea să facă acum

Moscova consideră că 'nu există probleme de nerezolvat în relaţiile ei cu UE', scrie Putin. 'Pentru a reveni pe calea parteneriatului multilateral este necesar să fie abandonată logica păguboasă a 'jocului la o singură poartă' şi să se ţină cont cu adevărat de punctele de vedere şi interesele fiecărei părţi', adaugă liderul rus.

Declinul în relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană, menţionează el, reprezintă un impediment pentru aprofundarea cooperării ruso-elene. Aceasta are un 'impact negativ asupra dinamicii schimburilor comerciale bilaterale care, în comparaţie cu indicatorii de anul trecut, s-au diminuat cu o treime, până la 2,75 miliarde de dolari, a argumentat Vladimir Putin.

Citește și: A apărut cel mai periculos joc sexual: I se spune ruleta sârbească! Vezi ce presupune

În articolul său, Putin face apel la crearea unei zone de cooperare economică şi umanitară, de la Atlantic la Pacific. 'În prezent, Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns la o răscruce, când este necesar să fie dat un răspuns la întrebarea cum vedem viitorul relaţiilor noastre, în ce direcţie dorim să mergem?', se întreabă retoric preşedintele rus. 'Sunt convins că în urma evenimentelor din Ucraina trebuie trase concluziile necesare şi de trecut la construirea unei zone extinse economice şi de cooperare umanitară de la Atlantic la Pacific, în baza unei arhitecturi de securitate egală şi indivizibilă', pledează liderul rus.

În acest context, Putin evocă proiectul de conductă South Stream şi interesul Moscovei pentru realizarea acestuia. Diversificarea transportului de gaze va creşte securitatea energetică a Europei, susţine şeful statului rus.

Citește și: Ea e primul model INTERZIS pe Facebook: Cum arată femeia / VIDEO

Preşedintele Rusiei va efectua o vizită de două zile în Grecia (27-28 mai) pentru discuţii în special cu omologul său grec Prokopis Pavlopoulos şi premierul Alexis Tsipras în probleme legate de cooperarea economică şi energetică. Aceasta este primă vizită a lui Vladimir Putin într-o ţară din Uniunea Europeană în ultimele şase luni. 'O atenţie deosebită va fi acordată cooperării culturale şi umanitare (...) în contextul celebrării în 2016 a unui mileniu de prezenţă (monastică) rusă pe Muntele sfânt Athos', menţionează un comunicat al Kremlinului, citat de AFP, scrie agerpres.ro.

Relaţiile dintre Rusia şi UE s-au deteriorat ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană. UE a impus în vara anului 2014 sancţiuni economice severe Rusiei care ajung la scadenţă la sfârşitul lunii iulie. Decizia dacă acestea vor fi prelungite sau cel puţin parţial suspendate urmează să fie luată la sfârşitul lunii iunie, cu ocazia summitului european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.