Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volkswagen anunță cea mai mare ofertă de răscumpărare din sectorul auto american

volkswagen

Grupul auto german Volkswagen AG va plăti 15,3 miliarde de dolari după ce a recunoscut că ani de zile a folosit un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA, acceptând să răscumpere vehiculele de la consumatori și să furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice, transmit AP și Reuters.

Cea mai mare ofertă de răscumpărare din sectorul auto american a fost anunțată joi de Departamentul Justiției, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), Comisia Federală de Comerț din SUA (FTC) și autoritățile de reglementare ale statului California.

VW va pune deoparte 10,033 miliarde de dolari pentru a acoperi costurile răscumpărării sau reparării motoarelor diesel la autoturismele și SUV-urile care aveau instalat softul ce permitea îndeplinirea standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale.

Până la zece miliarde de dolari vor merge la cei 475.000 de proprietari ai vehiculelor VW sau Audi echipate cu motoare diesel, care vor primi compensații între 5.100 și 10.000 de dolari, arată documentele publicate marți.

Conform acordului, Volkswagen va plăti o taxă de 2,7 miliarde de dolari pentru atenuarea impactului asupra mediului al emisiilor poluante și încă două miliarde de dolari pentru a promova vehiculele cu 'zero emisii'.

Potrivit acordului, pot fi răscumpărare modelele Jetta produse în perioada 2009 — 2015, Audi A3 Golf produs în perioada 2010 — 2015, modelele Beetle și Passat produse în perioada 2012 — 2015, toate cu motoare de doi litri. Avocații încă lucrează la un acord pentru cele 80.000 de vehicule cu motoare de trei litri.

Marți, acțiunile Volkswagen au urcat la bursă cu 5% și au închis în creștere cu 1,7%, la 107,85 euro.

În septembrie 2015, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW că a instalat un soft care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.

VW, al doilea mare producător auto din lume, s-a confruntat anul trecut cu un declin al vânzărilor în SUA, în urma scandalului falsificării emisiilor poluante. În 2016, livrările brandului Volkswagen au scăzut cu 13% pe piața din SUA, în timp ce diviziile de lux Audi și Porsche au raportat creșteri.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.