Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski, discurs în fața lui Klaus Iohannis și a altor trei președinți: Prin invadarea Ucrainei, Rusia îi atacă şi pe europeni

Profimedia
zelenski

Invazia Rusiei din Ucraina şi atacurile sale de mare amploare împotriva infrastructurii critice ucrainene provoacă suferinţă nu numai în Ucraina, ci şi în restul Europei, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o intervenţie prin videoconferinţă la un forum internaţional desfăşurat în oraşul lituanian Kaunas, potrivit EFE, anunță Agerpres.

"Milioane de persoane din Ucraina au rămas fără hrană sau electricitate din cauza acţiunilor Rusiei. Şi nu este vorba doar de milioane de ucraineni, ci şi de milioane de europeni care suferă, de asemenea, din cauza acestei agresiuni. Agresiunea Rusiei este îndreptată împotriva întregii Europe", a afirmat Zelenski în cadrul forumului "Ideea de Europă" ("Idea of Europe".)

Discursul lui Zelenski survine după ce Republica Moldova, ţară vecină cu Ucraina şi a cărei reţea electrică este conectată la cea ucraineană, a suferit întreruperi masive de curent electric din cauza daunelor provocate de bombardamentele intense ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

El s-a adresat unei reuniuni la care au participat preşedinţii Letoniei, Egils Levits, Lituaniei, Gitanas Nauseda, Poloniei, Andrzej Duda, şi României, Klaus Iohannis.

Potrivit media locale, preşedintele Lituaniei a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei "nu au dat o lovitură economiei ruse, care pare să funcţioneze în continuare". "De aceea, solicităm Comisiei Europene să evalueze periodic situaţia şi să vadă cum funcţionează sancţiunile şi, dacă este necesar, să le modifice şi să le înăsprească", a afirmat Gitanas Nauseda.

Preşedintele lituanian a avertizat că ar fi o gravă eroare ca după război să se revină la relaţii cu Rusia de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, în ideea că această ţară a devenit un partener stabil.

"Nu trebuie să uităm acest război şi consecinţele sale până când regimul rus nu se va schimba. Acesta este un regim criminal şi trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru acest război", a declarat el.

Şeful statului leton a afirmat la rândul său că "centrul de greutate al politicii europene se deplasează în prezent spre est, unde ţările participante la formatul Bucureşti 9 (B9) sau flancul estic al NATO joacă un rol important în cadrul războiului provocat de Rusia".

Liderii celor două state baltice şi preşedintele Poloniei s-au alăturat apoi lui Klaus Iohannis într-o declaraţie comună care, printre altele, solicită continuarea sprijinului militar şi economic pentru Ucraina şi afirmă: "Asigurăm că vom continua să lucrăm cu hotărâre pentru a ajuta împreună Republica Moldova să se integreze cu succes în Europa", notează EFE.

Declaraţia exprimă, de asemenea, sprijinul pentru acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Georgia, conform agenţiei de presă menţionate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.