Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vor avea România și Moldova puncte comune de trecere a frontierei?

Romania-Moldova

În ultimii ani din ce în ce mai mulți cetățeni din Republica Moldova călătoresc în străinătate, cel mai adesea în scopul de a munci și a trimite bani acasă. La o populație de 3,5 milioane, estimările neoficiale spun că 800 000 de cetățeni se află peste hotare, împărțiți aproximativ egal între Occident și Federația Rusă. Banii pe care îi trimit acasă țin practic în picioare economia și societatea moldovenească.

Aeroportul din Chișinău nu este destinație de curse low-cost. De aceea, cei ce pleacă la muncă trebuie să circule pe drumurile românești până la aeroporturile românești din Iași, Cluj sau București. Cei care vin în vacanță în sau prin România întâmpină aceleași probleme. Nici românii care își petrec vacanțele în Republica Moldova nu o duc mai bine.

O provocare suplimentară o constituie punctele de trecere a frontierei care sunt din ce în ce mai aglomerate.

Pornind de la existența acestei probleme, autoritățile moldoenești au discutat cu cele românești despre posibilitatea unor controale comune la frontieră. Comunicatul moldovean a fost destul de optimist în acest sens.

"Interlocutorii au remarcat perspectiva organizării patrulării comune, dar și a controlului în comun în punctele de trecere la frontiera moldo-română. Activități care vor îmbunătăți considerabil cooperarea între autorități și vor spori nivelul de supraveghere și control a frontierei în scopul combaterii migrației ilegale sau a contrabandei."

Dar partea română nu a menționat aceste perspective ci s-a mulțumit să vorbească vag de „identificarea unor noi metode de cooperare între autoritățile de frontieră ale celor două state”.

Ca să clarificăm situația, ne-am adresat Ministerului Afacerilor Interne întrebând ce perspective există pentru patrule comune și puncte comune de trecere a frontierei.

În privință patrulărilor cumune ni s-a comunicat că începând cu anul 2012 Poliţia de Frontieră Română şi autorităţile de frontieră din Republica Moldova efectuează misiuni de patrulare comune pe râul Prut, în baza unor planificări lunare care sunt convenite de ambele părţi.

În privința punctelor comune de trecere a frontierei, cele ce interesează cu adevărat cetățenii ambelor state, MAI a admis că a existat o propunere care, din punctul lor de vedere este benefică. Dar autoritățile române au insistat că:

"(...) propunerile de realizare a controlului comun vor fi avute în vedere și sunt benefice, dar numai în baza unor documente bilaterale adecvate în acest sens."

Altfel spus, din punct de vedere tehnic propunerile sunt bine văzute, iar mingea e acum în mâna factorilor de decizie politică.

Din informațiile pe care le avem nu pare să se fi discutat posibilitatea unor noi puncte de trecere a frontierei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.