Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul suplimentar din Anglia, a treia variantă pentru Dacian Cioloș

surse

Un sistem electoral folosit la alegerile locale din Anglia, care îmbină alegerile într-un tur cu alegerile în două tururi, ar putea asigura în același timp o reprezentativitate mai mare a aleșilor locali și o soluție legală lipsită de controverse, explica secretarul executiv al PNL, Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice din Universitatea din București și doctor în drept.

"Mai există o soluţie care nu v-a fost prezentată. La alegerile locale din Anglia se practică sistemul majoritar, ca şi la alegerile parlamentare. Într-o circumscripţie numărul voturilor neutilizate este cu atât mai mare cu cât numărul alegătorilor este mai mare. Pentru a avea primari cât mai reprezentativi şi pentru a păstra totodată tradiţia sistemului electoral majoritar (FPTP - first-past-the-post), s-a găsit o soluţie extrem de practică: votul suplimentar. Fiecare buletin de vot conţine două coloane: candidaţii prima opţiune, respectiv candidaţii a doua opţiune (aceiaşi). Dacă un candidat întruneşte 50% + 1 din totalul voturilor exprimate ca primă opţiune, câştigă mandatul. Dacă însă niciun candidat nu trece de acest prag, se adună voturile prima opţiune cu voturile a doua opţiune în cazul fiecărui candidat. Candidatul cu cel mai mare număr de voturi este declarat ales. Se organizează un singur tur de scrutin dar alegătorul are la dispoziţie practic două voturi pe acelaşi buletin de vot. Votul suplimentar este o varietate a sistemului electoral majoritar", spune Radu Carp intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos, publicata in Adevarul.

Potrivit lui Radu Carp, acest sistem de vot se poate implementa printr-o Hotarare de Guvern care să stabilească modelele buletinelor de vot pentru ca in continuare este ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi iar expresia “un tur de scrutin” nu înseamnă exprimarea unui singur vot, aşa cum probabil mulţi ar crede, ci faptul că exprimarea opţiunilor electorale are loc în aceeaşi zi".

"Aveţi cel puţin trei soluţii la îndemână, domnule prim - ministru: ordonanţă de urgenţă pentru organizarea a două tururi de scrutin, votarea unui proiect de lege depus în Parlament care are acelaşi obiect, adoptarea unei hotărâri de guvern care să interpreteze ce înseamnă alegeri într-un singur tur de scrutin, pentru a  asigura exprimarea mai multor opţiuni de vot pe acelaşi buletin de vot", conchide acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.