Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vrea Rusia să atace? Angela Merkel anunță că trimite trupe în estul Europei

armata rusia

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat oficial vineri că Germania studiază posibilitatea de a participa cu trupe la o eventuală prezenţă a NATO în statele din flancul estic al Alianţei, prezenţă menită să descurajeze posibile intenţii agresive ale Rusiei, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Şefa guvernului de la Berlin a făcut această declaraţie la o conferinţa de presă desfăşurată la Berlin după întrevederea cu premierul leton, Maris Kucinskis. 'Germania examinează cum şi-ar putea continua şi eventual consolida angajamentul' în direcţia 'sporirii securităţii tuturor statelor membre (ale NATO) în est', a indicat Angela Merkel, asigurând însă că o astfel de desfăşurare de trupe nu va fi 'în contradicţie cu Actul Fondator NATO-Rusia'. Prin această înţelegere, încheiată în anul 1997, Alianţa a promis Moscovei că nu va amplasa baze permanente în flancul estic al Alianţei.

Citește și: O britanică e cea mai tânără bunică: Are doar 31 de ani, e însărcinată, iar nepotul ei e mai bătrân decât copiii săi / FOTO

Declaraţiile Angelei Merkel survin după ce presa germană a scris că Germania ar putea trimite 150-200 de soldaţi în Lituania. Ministrul lituanian al apărării, Juozas Olekas, a mers şi mai departe declarând că omologul său german, Ursula von der Leyen, l-a informat că Germania ar putea prelua comanda alcătuirii unui batalion al NATO în Lituania. 'Suntem foarte mulţumiţi de decizia Germania, care constituie un pas important în direcţia solidarităţii pentru consolidarea securităţii noastre comune', a spus oficialul lituanian.

Conform unui articol publicat joi de Spiegel Online, în timpul mini-summitului desfăşurat luni la Hanovra, la care au participat cancelarul Angela Merkel, preşedinţii francez şi american, Francois Hollande şi Barack Obama, şi premierii britanic şi italian, David Cameron şi Matteo Renzi, şefa guvernului de la Berlin a acceptat în spatele uşilor închise o contribuţie militare a ţării sale la constituirea unităţile NATO din flancul estic.

Citește și: Orașul din România unde sunt îngropați 4 regi, două regine și un împărat / VIDEO

Îngrijoraţi de intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina, oficiali din Polonia şi statele baltice au cerut în mod repetat o prezenţă militară permanentă a NATO în ţările lor. Dar, până în prezent, Alianţa şi-a arătat angajamentul faţă de aceste state doar printr-o prezenţă a unor trupe prin rotaţie, invocând Actul Fondator NATO-Rusia.

Totuşi, la sfârşitul lunii martie Pentagonul a anunţat că, începând din februarie 2017, Statele Unite vor avea o brigadă de blindate desfăşurată în Europa de Est. Brigada va fi alcătuită din 4.200 de soldaţi, tancuri şi vehicule blindate. Chiar dacă şi această brigadă va fi desfăşurată tot pe principiul rotaţiei, fiind o prezenţă continuă ea ar urma să aibă practic un caracter permanent. De asemenea, în caz de conflict, această brigadă ar putea forma o divizie completă împreună cu celelalte două brigăzi americane dislocate permanent în Europa, scrie agerpres.ro.

Citește și: Rihanna apare în sânii goi în noul videoclip / VIDEO 18+

O decizie privind viitoarea prezenţă a NATO în statele flancului estic, inclusiv în România, va fi luată la summitul NATO, care va avea loc pe 8 şi 9 iulie la Varşovia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.