Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul A REFUZAT de mai multe ori un schimb de prizonieri cu Al-Qaida - FOTO

Liderul organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa) a afirmat că Washingtonul a refuzat un schimb de prizonieri, respectiv între 'şeicul orb' Omar Abdel-Rahman, încarcerat în Statele Unite, şi un ostatic american din Yemen, atunci când cei doi erau în viaţă, transmite marţi France Presse, potrivit agerpres.

Omar Abdel-Rahman, liderul jihadist considerat a fi la originea atentatelor contra complexului World Trade Center din New York în 1993, a decedat în februarie într-un penitenciar din Statele Unite unde executa o pedeapsă de închisoare pe viaţă.

content-image

Ostaticul american Luke Somers, un jurnalist răpit în septembrie 2013 de către Aqpa în capitala yemenită, a decedat, alături de un profesor sud-african, într-o operaţiune de comando eşuată, desfăşurată de forţele speciale americane în decembrie 2014 în Yemen.

content-image

''Mujahedinii au încercat cel puţin o dată să-l elibereze pe şeicul orb şi cu dizabilităţi, dar americanii nu au răspuns eforturilor pentru a-l elibera. (...) Statele Unite au refuzat total schimbul de ostatici în măsura în care şi-au sacrificat cetăţeanul în loc de a-l elibera'', a declarat liderul Aqpa, Qassem al-Rimi, într-un mesaj înregistrat şi difuzat luni pe site-uri jihadiste.

Salvat de clopoţel. Telefonul lui Trump A ÎNTRERUPT interogatoriul lui Bibi Netanyahu

Născut în Egipt, Abdel-Rahman a fost considerat un lider spiritual al extremiştilor musulmani, chiar şi după două decenii de la încarcerare. În anii '80 şi '90, el predica o versiune a islamului care cerea moartea unor guvernanţi şi instaurarea unui regim islamic în Egipt. Cu toate că figura pe lista persoanelor legate de grupări teroriste a Departamentului de Stat american, i s-a permis intrarea în SUA pe baza unei vize turistice emise de ambasada americană din Sudan, în 1990. Ulterior, autorităţile americane au afirmat că a fost vorba de o eroare informatică, amplificată în 1991, când Abdel-Rahman a primit cartea verde care i-a permis să devină rezident permanent în Statele Unite. Acest "green card" a fost anulat în 1992.

Guvernul de la Sofia ÎNĂSPREŞTE condiţiile de acordare a cetăţeniei bulgare

În timp ce şeicul aştepta să fie deportat, pe 26 februarie 1993, un autovehicul-capcană a explodat în subsolul World Trade Center, omorând şase oameni şi rănind peste 1000.

Abdel-Rahman a fost arestat şi trimis în judecată în 1995, sub acuzaţia de complot pentru comiterea unor acte teroriste simultane în Statele Unite, constând în asasinate şi bombe la sediul ONU din New York. El nu a fost acuzat direct de atacul de la World Trade Center, ci de conspiraţie cu cei care au detonat bomba. În octombrie 1995, şeicul a fost găsit vinovat de comiterea a 48 de infracţiuni, pentru care a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.