Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul asigură că menține dialogul cu palestinienii

Jurnalistii.ro
steag palestina

Dialogul Statelor Unite cu responsabilii palestinieni nu a fost îngheţat în ciuda închiderii anunţate a reprezentanţei palestiniene la Washington, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, informează AFP, conform agerpres.ro

Heather Nauert a calificat ca "foarte tehnică" decizia privind biroul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), un fel de ambasadă palestiniană în Statele Unite. Liderii palestinieni au anunţat ca represalii îngheţarea întâlnirilor şi a "liniilor de comunicaţie" cu oficialii americani. 

Washingtonul şi-a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute intenţia de a închide reprezentanţa OEP. 

Administraţia lui Donald Trump a invocat un text al Congresului american ce impune condiţii pentru menţinerea acestui birou - liderii palestinieni trebuie să se abţină în special de a se angaja în acte vizând judecarea israelienilor de către Curtea Penală Internaţională (CPI). 

Secretarul de stat american trebuie astfel "să certifice" în mod regulat Congresului că aceste condiţii sunt respectate. Dar Rex Tillerson a estimat că "declaraţiile făcute de liderii palestinieni despre CPI", în faţa Naţiunilor Unite, "nu îi permit să reînnoiască această certificare", a explicat purtătoarea sa de cuvânt. 

În septembrie, în faţa Adunării Generale a ONU, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut CPI "să deschidă o anchetă şi să-i urmărească pe responsabilii israelieni" în special "pentru implicarea lor în colonizare". 

"Suntem în contact cu responsabilii palestinieni cu privire la statutul biroului OEP" şi, "dincolo de aceasta, în legătură cu eforturile noastre pentru un proces de pace global şi durabil", a asigurat Heather Nauert în faţa presei la Washington. "Discuţii sunt în desfăşurare", "pot să vă asigur că ele sunt încă în curs de desfăşurare", "din punctul nostru de vedere, contactele nu sunt îngheţate", a insistat ea. 

Purtătoarea de cuvânt a respins interpretarea conform căreia închiderea viitoare a biroului OEP este menită să facă presiuni asupra palestinienilor pentru a se alătura unui posibil viitor plan de pace cu Israelul susţinut de consilieri apropiaţi ai preşedintelui Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.