Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de migranţi, în mare parte copii mici, morţi într-o nouă tragedie în Marea Mediterană

New York Daily News
copii imigranti

Cel puţin 34 de migranţi, în mare parte copii foarte mici, s-au înecat miercuri, după ce au căzut dintr-o ambarcaţiune supraîncărcată în largul coastelor libiene, relatează AFP şi Reuters. Organizaţia nonguvernamentală malteză Moas, care a trimis echipe de salvare la faţa locului, a anunţat că a recuperat 34 de cadavre. "Majoritatea sunt copii foarte mici", a transmis pe Twitter confondatorul Moas Chris Catrambone.

Tragedia s-a produs la aproximativ 20 de mile nautice în largul oraşului-port Zuwarah, la 100 de km vest de Tripoli. Ambarcaţiunea de lemn transporta, se pare, câteva sute de migranţi, din care o mare parte au ajuns în apele mării, probabil din cauza unui val. Echipele de salvare au început să distribuie veste de salvare şi au încercat să scoată din apă cât mai mulţi oameni, ajutate de o navă a gărzii de coastă italiene şi de mai multe nave comerciale. Un avion militar a aruncat bărci de salvare, în timp ce un elicopter survola zona pentru a repera supravieţuitori şi cadavre ale migranţilor. "Nu e o scenă dintr-un film de groază, e o tragedie reală care se desfăşoară astăzi la porţile Europei", a comentat Chris Catrambone.

Ruta de imigraţie prin centrul Mării Mediterane, între Italia şi Libia, este considerată cea mai periculoasă rută maritimă pentru imigranţii care vor să ajungă pe această cale în Europa. Statisticile Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) arată că 1252 de oameni au murit sau au fost daţi dispăruţi pe acest traseu, de la 1 ianuarie a.c.. Doar săptămâna trecută peste 7000 de migranţi au fost salvaţi din ambarcaţiuni nesigure cu care au vrut să fugă de sărăcia şi războaiele din Africa şi Orientul Mijlociu, apelând la serviciile traficanţilor de persoane care operează nestingheriţi de autorităţi în Libia. Pentru a încerca să limiteze fluxul de migranţi, Uniunea Europeană a lansat o iniţiativă de formare şi echipare a gărzilor de coastă libiene, conform Agerpres.

Tot potrivit OIM, numărul sosirilor de migranţi în Italia în primele luni ale anului a trecut de 50.000, cu 47,5% mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă din 2016, iar dacă această tendinţă continuă, recordul de anul trecut - peste 180.000 de sosiri - va fi depăşit cu mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.