Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de persoane trimise în judecată pentru fraudă la referendumul din 2012

referendum

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a trimis în judecată 32 de hunedoreni. Aceştia sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de fraudă la vot cu ocazia Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, pe raza judeţului Hunedoara.

La data de 17 ctombrie 2012, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu despre faptul că în urma analizării listelor electorale permanente şi suplimentare întocmite de reprezentanţii secţiilor de votare de la nivelul localităţilor din întreaga ţară, existau indicii de comitere a infracţiunilor de vot multiplu, de promisiune, oferire sau dare de bani ori alte foloase, în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze şi instigare la comiterea infracţiunii de vot multiplu.

Având la bază aceste date, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, la data de 5.11.2012, s-a sesizat din oficiu în legătură cu prezumtivele nereguli ce ar fi avut loc la secţiile de votare de pe raza judeţului Hunedoara.

“Din probatoriul administrat în faza de urmărire penală în aceste dosare au rezultat indicii temeinice că, de regulă, făptuitori au contactat diverse persoane, din mediile sociale defavorizate din punct de vedere material, pe care le-au determinat să voteze de două sau de mai multe ori pe listele electorale suplimentare de la secţiile de votare din judeţul Hunedoara, prin promisiunea remiterii unor sume de bani. Aceste persoane au asigurat şi transportul la secţiile de votare. Plata sumelor de bani se efectua numai după ce persoanele sau cel pe care-l însărcinau ei, prezentau numărul corespunzător de autocolante, care atestau actul votării. Autocolantele erau lipite de membrii secţiilor de votare pe reversul actului de identitate, iar autorii, după ieşirea din secţia de votare, le detaşau, le păstrau şi apoi votau la o altă secţie de votare, fără să ridice astfel vreun fel de suspiciuni”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, citat de hunedoaralibera.ro.

În primul rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a 17 inculpaţi, din Hunedoara şi Călan. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii vot multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi. Inculpaţii cu domiciliul în mun. Hunedoara au votat multiplu la secţii de votare din localităţile Orăştie, Călan, Geoagiu, Haţeg sau Simeria, iar inculpaţii cu domiciliul în Călan au votat multiplu la secţii de votare din localităţile Deva, Hunedoara, Orăştie, Geoagiu, Haţeg sau Simeria”, spun procurorii.

În cel de-al doilea rechizitoriu este vorba de 6 inculpaţi, domiciliaţi în localităţile învecinate Devei, trimişi în judecată pentru vot multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi. Inculpaţii, având domiciliu în localităţi învecinate mun. Deva, au votat multiplu la secţii de votare din Hunedoara, Peştişu Mare, Călan, Haţeg sau Orăştie, mai arată anchetatorii.

În cel de-al treilea rechizitoriu, nouă persoane din Haţeg sau localităţi învecinate au fost trimise în judecată.

Totodată, în toate cele trei cazuri, din diverse motive, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au dispus clasarea cauzei pentru un total de 17 inculpaţi, 23 de suspecţi şi 52 de alte persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.