Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de români, arestați în Spania: Au pus în pericol viețile a milioane de oameni

oameni

Autorităţile spaniole au arestat 53 de români şi 4 spanioli care ar fi constituit un grup infracţional căruia îi sunt atribuite numeroase acţiuni de sustragere de cabluri de cupru, comise pe întreg teritoriul Spaniei, relatează marţi presa din această ţară. Furturile au vizat instalaţii considerate strategice, precum infrastructuri feroviare, reţele telefonice şi de electricitate, dar şi platforme eoliene şi fotovoltaice.

În cadrul operaţiunii denumite 'Naidar', poliţia spaniolă a identificat unul dintre centrele unde grupul infracţional îşi gestiona activitatea, acolo fiind descoperite 15 tone de cabluri de cupru. Au fost efectuate şi 45 de percheziţii domiciliare, unde s-au mai găsit diferite dispozitive electronice, două puşti de vânătoare de calibrul 12 mm - şi acestea furate -, precum şi telefoane mobile şi documente. Cei reţinuţi sunt acuzaţi de numeroase infracţiuni, printre care se numără: furt cu violenţă, tulburarea liniştii publice, port ilegal de armă, furt de autoturisme, constituirea şi apartenenţa la un grup infracţional organizat, etc. În total, ei ar fi comis 205 delicte în 19 provincii spaniole.

Citeşte şi: IMAGINI ȘOCANTE cu momentul în care un mare artist moare pe scenă

Poliţia spaniolă a demarat operaţiunea 'Naidar' după ce, în anii 2014 şi 2015, au fost semnalate mai multe furturi de cabluri de cupru în provincia Albacete. Iniţial a fost pus sub supraveghere un grup de persoane stabilite în zona Madridului, grup căruia i s-a numele de 'El Gallinero' şi care era suspectat că ar fi autorul unor asemenea furturi. Grupul infracţional, a cărui arestare a fost anunţată marţi, era foarte bine organizat, având chiar şi o structură ierarhică ce avea, în primul eşalon, 'şefii', care dădeau ordinele şi coordonau acţiunile. În eşaloanele inferioare, se aflau cei care executau efectiv furturile şi cei care aveau sarcini logistice, precum obţinerea documentaţiei pentru autoturismele furate folosite în operaţiuni, în timp ce alţii se ocupau mai departe cu comercializarea cuprului furat, vândut printr-o vastă reţea de centre de valorificare a deşeurilor metalice, anunță Agerpres.

Citește și: Primele dezvăluiri ale lui Miron Mitrea după ieșirea din pușcărie: Ce a spus fostul ministru

Poliţia spaniolă estimează că, în ultimele luni, au fost vândute în acest mod 93.000 de kilograme de cupru. Înainte de a trece la acţiune, hoţii cercetau atent zona. De asemenea, grupul infracţional avea o mare mobilitate şi era împărţit în mai multe subgrupuri alcătuite din 8 până la 16 persoane. Aceste mici grupuri efectuau furturi concomitent în mai multe regiuni ale Spaniei, fapt care îngreuna investigaţia autorităţilor. Odată furtul încheiat, ei se deplasau cu vehicule de cilindree mare şi cu o capacitate de transport ridicată, având în plan să lovească alte autoturisme pentru a-şi face loc în eventualitatea în care ar fi fost opriţi de poliţie. Lucru care s-a şi întâmplat de mai multe ori, iar atunci hoţii nu au ezitat să abandoneze vehiculele şi încărcătura şi au rupt-o la fugă. În urma furturilor, adesea a fost nevoie să fie întreruptă furnizarea electricităţii şi a serviciilor telefonice în unele localităţi, uneori fiind afectat şi traficul feroviar. Majoritatea celor 57 de persoane arestate au antecedente penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.