Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zegrean, declaraţii la ieşirea de la Parchet: 'Mi s-a strigat «orbul handicapat»'

zegrean augustin presedinte ccr

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a ajuns a fost audiat miercuri la Parchetul General, în dosarul eratei CCR care a schimbat soarta referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 2012.

La ieşirea de la audieri, Zegrean a fost întâmpinat de doi protestatari, care i-au strigat "Ruşine!" şi "Demisia!" şi l-au acuzat că lea furat votul de la referendum. Întrebat de ce i se cere demisia, şeful CCR a declarat: "Întrebaţi-i pe ei de ce îmi cer demisia. Şi când am fost în Parlament mi s-a strigat 'orbul handicapat'. În Parlament!"

Augustin Zegrean a mai declarat că a fost audiat în calitate de martor şi că a răspuns "în mod cinstit" la toate întrebările. "M-au întrebat dacă s-a modificat rezultatul alegerilor. Noi ce am primit de la BEC aia am dat mai departe", a declarat judecătorul.

Preşedintele CCR a mai precizat că erata care a dus la invalidarea referendumului a fost întocmită în biroul său. "Nu a fost noaptea, ci dimineaţa. Era setată greşit ora calculatorului, se poate verifica", a mai afirmat Zegrean.

Cazul "Erata":

Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar în care investighează modul în care judecătorii Curţii Constituţionale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu.

Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotărâre cu privire la organizarea referendumului, însă au constatat că din acea hotărâre lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.

După publicarea hotărârii, a fost adăugată o erată prin care se menţiona faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, şi anume, peste 18 milioane de români. Prin această erată a fost blocată iniţiativa Guvernului de a efectua un minirecensământ pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe românii plecaţi din ţară de mai mult timp. Erata respectivă a fost întocmită şi semnată de judecătorul Ştefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare către Guvern şi Monitorul Oficial.

Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel că nu a fost atins pragul de participare, de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Ulterior, trei dintre judecătorii CCR, Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader, au declarat că nu au fost consultaţi cu privire la întocmirea acelei erate, ei susţinând că referendumul trebuia validat, întrucât cele 18.292.464 persoane înscrise în listele electorale permanente, număr luat în considerare la adoptarea hotărârii de validare, nu reflectă structura şi dimensiunea corpului electoral actual.

În opinia lor, din listele electorale permanente trebuiau scăzute persoanele de cetăţenie română cu domiciliul în străinătate, precum şi cele cu actele de identitate expirate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.