Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi crucială pentru războiul din PNL. Condiţiile lui Bolojan vs pericolul hemoragiei din partid

bolojan vot

PNL rămâne  captivul în continuare  captivul  propriilor  lupte interne pentru putere, în ciuda apelurilor  la unitate şi la  arogarea serioasă a poziţiei de principal partid  de opoziţie.  Ambele tabere îşi fac  ultimele  calcule. Pentru foştii pedelişti situaţia e clară - ori  câştigă şi înving  "cooperativa" de la Bucureşti, cum  sunt cunoscuţi vechii liberali adunaţi în jurul lui Cristian Buşoi, ori dau drumul  plecărilor din partid. Puşi dur la zid pentru lipsa lor de performanţă şi pentru jocurile de culise din ultima vreme,  o parte  din liderii vechiului PNL au optat pentru o nouă strategie. Dar  totul  depinde de ce decizie va lua astăzi, primarul de Oradea, Ilie Bolojan după alegerile de la nivelul PNL Bihor.

DNA a obținut ce voia: Declarația din instanță care-l TERMINĂ pe Călin Popescu Tăriceanu

Săptămâna  trecută, organizaţiile din Ardeal au încercat să-l convingă pe Ilie Bolojan să candideze la şefia partidului, însă acesta a amânat răspunsul pentru miercurea  aceasta,  susţin surse participante la discuţie.  Speranţele taberei fostului PDL  sunt însă mici cu privire la  un răspuns pozitiv al acestuia. Şi asta şi din cauza condiţiilor pe care Bolojan le-a prezentat pentru a deveni candidatul acestei tabere.

"A venit  cu atâtea, multe greu de acceptat şi de digerat, încât ne-a făcut să credem că de fapt le-a formulat premeditat, ca să ne descurajeze să-i mai cerem  să candideze. Dânsul are un stil, mai dur, mai milităros, altfel de cum  fac politică în partid cei de la Bucureşti.  Nu  toţi putem spune că suntem încântaţi de intrasigenţa lui, dar avem nevoie de seriozitatea  şi implicarea lui", ne-au declarat sursele citate.

În fapt, în timpul întâlnirii de la Cluj, Bolojan ar fi cerut  mână liberă în alegerea propriei  echipe restrânse de conducere, care  să  nu-i fie  impusă de  vreo filială sau alta în schimbul sprijinului primit. În plus, ascultare deplină, fără contestarea autorităţii sale,  după Congres în chestiunile care  ar ţine de reorganizarea PNL şi de  implementarea de soluţii pentru resuscitarea  partidului, încă  anesteziat de loviturile încasate anul trecut la alegerile locale şi parlamentare. Cu alte cuvinte, Bolojan a arătat  că nu  are de gând să devină o nouă marionetă în mâna nimănui, în spatele  căruia liderii de filiale să poată continua, nestingheriţi, vechile  jocuri de  influenţă în partid.

De altfel, nici Bolojan, nici ceilalţi lideri ardeleni nu  au făcut niciun secret legat de principala  lor ţintă: stârpirea „Cooperativei“, compusă din colegii care au rezultate slabe la alegeri,  dar  care şi-au păstrat funcţiile de conducere  din partid.

De cealaltă parte, actualul lider  interimar, Raluca Turcan, a dat  glas îngrijorărilor  legate de  viitorul şef de partid.   „Există o condiţie pe care viitorul Preşedinte al Partidului Naţional Liberal trebuie să o îndeplinească – aceea de a avea curajul să facă politică la vedere, zi de zi şi de a-şi asuma decizii. Şi în aceeaşi măsură, să fie un liant, un factor de echilibru şi nu un exponent al unei singure grupări. Provocarea noastră după aceste alegeri este să revenim în forţă prin curaj, nu prin blat, prin asumare, nu prin absenţă, cu o echipă, nu cu o gaşcă“, a  mai afirmat Turcan.

Deocamdată, în această după-amiază, Bolojan are alte  griji.  Are loc conferinţa judeţeană a organizaţiei PNL Bihor, în cadrul căreia va fi ales noul preşedinte al filialei. Creditată cu şanse infime, fostul deputat Lucia Varga a anunţat că s-a înscris în cursă, ea fiind  singurul contracandidat al lui Bolojan. Lucia Varga, fost ministru şi deputat în două legislaturi în perioada 2008-2016, l-a acuzat în toamna anului trecut pe liderul organizaţiei PNL Bihor, Ilie Bolojan, de pentru că ea nu a primit loc pe lista de candidaţi liberali în acest judeţ la alegerile parlamentare din decembrie. Ea a candidat pentru Cameră pe lista PNL Constanţa, dar nu a obţinut mandatul în urma votului.

Chiar dacă nu este vorba de o competiţie electorală în sensul strict al cuvântului, cu candidaţi porniţi de pe picior de egalitate, alegerile de miercuri sunt deosebit de importante pentru Bolojan. Scorul scrutinului va arăta susţinerea de care se bucură primarul în cadrul filialei şi va cântări greu în decizia acestuia cu privire la o eventuală candidatură la funcţia de preşedinte al organizaţiei naţionale, cerută de organizaţiile judeţene din Ardeal.

La  alegerile de astăzi vor  fi prezenţi  Ludovic Orban, candidat  deja oficial la  şefia PNL , dar şi alţi lideri locali şi de la centru, fiind de aşteptat ca Bolojan  să dea un semnal clar cu privire la candidatura sa sau să-şi facă cunoscută susţinerea  pentru o altă  persoană. Potrivit altor surse politice din PNL, dacă Bolojan va refuza să candideze la şefia PNL,  varianta de rezervă s-ar baza pe tandemul compus din el, ca secretar general, o funcţie pe care a mai ocupat-o anul trecut, şi Ludovic Orban, preşedinte, susţinut de organizaţiile din Ardeal şi nu numai.

Astfel, voturile organizaţiilor din Transilvania şi Vestul ţării -  cele mai importante ale PNL- nu se vor risipi între mai mulţi candidaţi. Pe de altă parte, Ilei Bolojan ar prelua funcţia de secretar general chiar de la actualul interimar, Cristian Buşoi,  o victorie simbolică împotriva „cooperativei“.

În cazul în care nu se va ajunge la înţelegerea care să ofere reteţa succesului la  viitorul Congres, o parte din  liderii fostului PDL pun  deja presiune şi dau deja semnalul cu privire la ce se va  întâmpla - o facturare a PNL după 17 iunie, prin plecarea celor  învinşi către alt partid.

"Acolo (la Bucureşti - n.r.), aceasta este marea noastră problemă, acolo trebuie să fie oameni care să aibă voturile dumneavoastră, să aibă forţă, altfel acea cooperativă care lucrează foarte bine, oblăduită de preşedinta noastră interimară, ca să se realeagă ei. Oamenii aceştia nu au nicio problemă legată de partid, de voi, ei au o singură problemă cu ei, niciunul nu au câştigat nicăieri. Sunt oameni care au candidat în judeţul X sau Y, s-au transportat peste tot, alţii în diaspora, crezând că vor câştiga. Pe mulţi i-a ras electoratul pentru că nici nu-i cunoştea. Acum încearcă să se agaţe de funcţie. Lucrul acesta nu se poate întâmpla. (...) Dacă partidul, la nivel central, nu va avea voce, nu va şti ce să spună, eu vă garantez că vom avea o mare hemoragie. Va trebui să avem grijă să nu avem hemoragia aceasta. Cât de, nu pot folosit un termen de-ăsta, că ne filmează", a avertizat recent,  primarul de Deva, Mircea Hava, la alegerile din filiala sa.

În  tabăra cealaltă,  contestaţi la scenă deschisă pentru jocurile de culise, o parte  din vechii  liberali au  adoptat tactica  Alinei Gorghiu pentru a nu pierde  voturile nehotărăţilor  pentru omul lor.  Rând  pe rând,  unii dintre  ei  au făcut un pas în spate. Primul a  fost  Mihai Voicu, carea  anunţat  că nu va candida la nici  o funcţie la viitorul Congres. A  urmat Gigel Ştirbu, care a cedat frâiele organizaţiei PNL Olt, după patru ani de interimat. Retras  din funcţia de secretar general al PNL, în urma unei acţiuni  existente în justiţie,  ilfoveanul Marian Petrache a anunţat şi el că nu vizează nicio funcţie la alegerile din 17 iunie. Singurul rămas în spatele lui Cristian Buşoi şi care nu dă semne că ar proceda  la fel este  Tedor Atanasiu, care ţinteşte  fie  postul de secretar general, fie un un post de prim-vice la Congres, susţin sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.