Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Armatei Române. Mesajul CNMR pentru militarii români

aid-romania.org
CNMR

Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române. Acest moment a fost marcat prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Sărbătoarea este legată în mod direct de Regele Mihai I al României, iar această zi semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei, iar acest lucru se datorează Generalului Gheorghe Avramescu, Comandantul Armatei a 4-a Române, care a decis să pornească ofensiva pentru a elibera ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară.

Coaliția Națională pentru Modernizarea României recunoaște meritele Armatei Române, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”, se arată într-un comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO.

Armata Română este angajată în misiuni militare externe, internaționale de sprijinire a păcii sau umanitare, dar și de combatere a terorismului sub egida NATO sau ONU, dintre care amintim operațiunea din Kosovo prin misiunea ‘’NATO KFOR’’, momentul când a fost dislocat batalionul 26 ”Neagoe Basarab” în Afganistan (2002), ‘’Iraqi freedom’’ (2003). De asemenea, ne bucurăm de statutul de aliat al Statelor Unite ale Americii, motiv pentru care de Ziua Armatei Române mesajul Pentagonului a fost unul de susținere și recunoaștere a meritelor României în calitate de aliat puternic și stat frontieră în fața agresiunii Rusiei.

‘’Astăzi, români de pretutindeni, au ocazia de a-și rezerva un moment, pentru a-i comemora pe cei care au plătit cu prețul vieții în lupta anti-hortystă, libertatea de care ne bucurăm acum. Armata Română a fost și va fi întotdeauna un factor vital al securității atât în plan național, cât și peste granițe. Acest moment marcant pentru istoria și identitatea românilor, trebuie și va fi sărbătorit astăzi pe tot teritoriul României și mai ales de către toți membrii CNMR’’, a declarat președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.